Als het coronavirus ontwikkelingslanden bereikt kan dat voor vele miljoenen doden zorgen. Daarvoor waarschuwt ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib. "Het is een nachtmerrie", zegt Gerard van Mourik, coördinator van Nigeriaanse vluchtelingenkampen.

Van Mourik spreekt vanuit Maiduguri, de hoofdstad van de noordoostelijke deelstaat Borno waar Boko Haram grotendeels de dienst uitmaakt. Van Mourik is namens de Italiaanse hulporganisatie InterSOS, een partnerorganisatie van Stichting Vluchteling, coördinator van 15 vluchtelingenkampen waar in totaal 2 miljoen mensen vastzitten.

Boko Haram enerzijds, coronavirus anderzijds

"Ik heb zoiets nog nooit meegemaakt in mijn leven", aldus Van Mourik. En dat zegt wat, want eerder werkte de hulpverlener onder meer in Kabul tijdens de oorlog in Afghanistan en werkte hij tijdens de ebolacrisis in West-Afrika. "Het is een giftige mix van het gevaar van Boko Haram dat continu op de loer ligt en het coronavirus aan de andere kant."

Met man en macht proberen mensen in Nigeria hun handen te wassen.

"Van anderhalve meter afstand is al helemaal geen sprake hier, dat kan gewoon niet. We hebben wel onderhandeld met het leger en de autoriteiten om het grootste kamp bij Ngala, waar 200.000 mensen zitten, uit te mogen breiden. Dat kan alleen maar met bescherming van het leger, anders is Boko Haram zo in staat om het kamp aan te vallen." De aanvoer van noodhulp kan om die reden ook alleen maar per helikopter plaatsvinden.

Virus rukt op en gebrek aan alles

Van Mourik ziet het coronavirus dichterbij de kampen komen. "Het is bijna met geen pen te beschrijven. Het Nigeriaanse RIVM publiceert dagelijks kaarten van corona in Nigeria, het virus rukt steeds meer op naar het Noorden."

Hij is dan ook de wanhoop nabij: "Wat kan ik nog doen dat corona niet die kampen in komt. Mensen zitten hier hutje mutje, er is hier een groot gebrek is aan alles."

'De hel op aarde'

"Het is echt de hel op aarde waar we hier in zitten", omschrijft Van Mourik de situatie beeldend. "Ik geneer me soms verschrikkelijk als ik moet zeggen tegen mensen in die kampen om anderhalve meter afstand van elkaar te houden, want mensen denken hier natuurlijk ook: 'waar heb je het over, dat kan hier toch helemaal niet.'"

De lokale autoriteiten wilden het kamp nog sluiten, maar Van Mourik heeft dat weten te voorkomen. "Want hier kunnen mensen nu nog af en toe hun handen in elk geval wassen. Maar als hier corona komt, dan is er straks niet één dode, maar vallen er vele tienduizenden doden bij elkaar, dat is werkelijk apocalyptisch."

Oproep aan Nederlandse overheid

De hulpverlener, richt zich nog eens op tijdens het gesprek en doet een oproep over wat hij nu het meeste nodig heeft. "Ik zou zo ongelooflijk graag willen dat er een vliegtuig vanuit Nederland komt, met coronatesten, met beschermende pakken voor de dokters en zusters, met bedden en matrassen, met zeep, met beademingsapparaten, al zijn het er maar een paar. Er is namelijk hélemaal níks hier.

Gerard van Mourik in gesprek met Suzanne Bosman bij EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.