Voor het eerst vielen er meer verkeersdoden op de fiets dan in de auto, kopte het CBS met nieuwe cijfers over 2017. Zoals zo vaak als er een verkeersveiligheidsonderzoek uitkomt, gaan er dan meteen stemmen op voor het verplicht dragen van een fietshelm. Maar volgens de minister van infrastructuur, Cora van Nieuwenhuizen, willen Nederlanders dat niet. "Er is helemaal geen draagvlak voor een fietshelm", zegt de minister. Klopt dat? Eenvandaag zoekt het uit.

Peter dan der Knaap is directeur van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). ZIj hebben in 2014 onderzoek gedaan naar het draagvlak voor de invoering van mogelijke nieuwe verkeersregels. Van der Knaap: "Van die 18 maatregelen scoort het verplichten van een fietshelm het laagste. Een fietshelm voor kinderen scoort iets minder laag. Maar het klopt dus dat er geen draagvlak is." "Jonge kinderen zetten we inderdaad steeds vaker een helm op, maar zodra kinderen een jaar of acht worden, dan is het niet meer cool. Niemand van je vriendjes heeft een helm", zegt Rob Stomhorst van Veilig Verkeer Nederland.

Waarom willen Nederlanders geen helm op?

Ook de ANWB merkt dat haar leden niet staan te trappelen om een fietshelm te dragen. "Uit de reacties blijkt dat mensen het vervelend vinden om met een helm te fietsen. Het gebruiksgemak bijvoorbeeld, dat als je boodschappen wilt doen, je dan een helm mee moet nemen. Maar ook het feit dat je haar door de war gaat is volgens sommige mensen een reden om geen helm te dragen." Wij Nederlanders zijn dus ook gewoon een beetje eigenwijs en hebben geen zin om een helm te dragen, ook al zou dit hersenletsel voorkomen. Volgens Rob Stomphorst van Veilig Verkeer Nederland komt het omdat Nederlanders niet van regeltjes houden. "Als fietsland nummer één willen we met onze kop in de wind fietsen. Dat gaat niet lekker met een helm op. Het zit gewoon niet in onze cultuur."

Luister & lees meer:

Wel een helm op de skipiste

Op de racefiets is de helm al wel ingeburgerd. "Dat hoort bij de sport. Die renners dragen altijd een helm.", aldus Veilig Verkeer Nederland. Ook op de skipiste draagt de Nederlander braaf een helm. "Je kan rustig stellen dat meer dan 80% van de Nederlanders met een helm skiet. Sterker nog, als je nu in Oostenrijk de berg op gaat zonder helm, dan wordt je daar zeker op aangesproken." zegt Bert Romani van de Nederlandse Skivereniging. Maar: ook wintersporters moesten jaren geleden niets van een helm weten. Dus wellicht is het een kwestie van tijd, of nog meer ongelukken, voordat de fietshelm de norm is.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.