Nederland is uit de recessie. De economie groeide in het derde kwartaal met het kleinst mogelijke cijfer, 0,1 procent, ten opzichte van het voorgaande kwartaal, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het is het eerste positieve nieuws na vier kwartalen van krimp. 

Hoofdeconoom Peter Hein Mulligen van het CBS waarschuwt wel dat het groeicijfer zo dicht bij de nul zit en dat daarom beter kan worden gesproken van "stilstand op macroniveau". De kleinste verandering kan namelijk zo weer een krimp opleveren.

Dat het herstel broos is blijkt ook wel uit het grote banenverlies. Er waren dit kwartaal 160 duizend banen minder dan het derde kwartaal in 2012. Het verlies is nog nooit zo groot geweest sinds 1995, het jaar waarin dit het eerst werd gemeten. Vooral in de bouw nam het werk af. Maar daarnaast is de daling bij de zorg opvallend. Vooral binnen de kinderopvang en thuiszorg verdwenen banen. Ook nemen de binnenlandse bestedingen nemen nog steeds af. De consumptie van huishoudens kromp met 2,3 procent. Net als in eerdere kwartalen gaven huishoudens vooral minder uit aan duurzame goederen zoals auto's, kleding en meubelen. Ook aan voedingsmiddelen, energie en brandstoffen werd minder uitgegeven.

De president van De Nederlandsche Bank (DNB), Klaas Knot, voorspelde  in oktober al dat we dit kwartaal wel eens uit de recessie konden zijn. 'Ik denk dat heel veel seinen op groen staan', zei hij. 'Het kan bijna niet anders dan dat die cijfers positief zullen zijn'. Knot verwachtte dit omdat de wereldhandel aan zou trekken, waarvan de Nederlandse export zou profiteren. Het CBS meldt dat dit kwartaal inderdaad de uitvoer van goederen en diensten met 2,1 procent gegroeid is ten opzichte van een jaar eerder. ,,Dat kwam vooral door de extra vraag naar Nederlands aardgas vanuit het buitenland", zegt econoom Mulligen. Ook de investeringen klimmen langzaam uit een diep dal. Onder meer investeringen in woningen en bedrijfsgebouwen krompen minder dan in eerdere kwartalen. De investeringen in machines en installaties groeiden, na een krimp in voorgaande kwartalen.

Maar zijn we dan nu wel of niet uit de crisis? Het Nederlandse beeld van de economie past in dat van de andere landen in de eurozone, meldt de econoom van het CBS. ,,Het blijft een beetje doormodderen. Ook in de andere landen is de groei erg gematigd. Europa blijft wat achter op China en de VS."  Een lichtpuntje is dat het conjunctuurbeeld wel verbetert. Het vertrouwen bij consumenten en producenten is het afgelopen kwartaal verder gestegen.

Het Centraal Planbureau (CPB) denkt dat de economie in heel 2013 nog met 1,25 procent krimpt. In 2014 verwacht het planbureau een plusje van 0,5 procent.

In EenVandaag de vraag: wat hebben we geleerd van de crisis en gaan we het vanaf nu anders doen?

Download