Russische hackers voeren systematisch aanvallen uit op de computers van het Amerikaanse kiessysteem. En een Nederlands bedrijf in Dronten speelt daarbij zonder het te weten een ondersteunende rol. 

De FBI onderzoekt momenteel ‘krachten uit Rusland‘ die het systeem voor kiezersregistratie in een aantal staten gehackt hebben. Deze krachten zouden de Amerikaanse verkiezingen kunnen ondermijnen, zo vreest de Amerikaanse inlichtingendienst.

Sturen de Russen bewust op het beïnvloeden van de Amerikaanse verkiezingscampagne en met welk doel? Volgens Ruslandcorrespondent Pieter Waterdrinker zit er een duidelijke strategie in de digitale infiltraties in en aanvallen op de Amerikaanse systemen. Die strategie zou heel goed direct van de Russische president zelf kunnen komen, vermoedt hij. Beïnvloeding van de verkiezing op de presidentskandidaat kan in het voordeel uitvallen van de Russische belangen, zoals het proberen te ontkomen aan de harde economische sancties. 

Maar gaat dat zo makkelijk, het hacken van systemen? Hoe werkt dat precies? En gebeurt het inderdaad in toenemende mate? Ja, zegt Ronald Prins van Fox IT. Zijn bedrijf ziet een flinke toename in hackpogingen van andere landen op gevoelige bedrijven, zoals de militaire industrie. Die pogingen komen bijvoorbeeld uit Rusland en China. Hij waarschuwt voor de steeds meer toenemende interesse uit het buitenland en wil dat overheden in het westen nu echt werk gaan maken van het beschermen van de digitale infrastructuur. 

Dat de hacks in Amerika grote invloed kunnen hebben op de verkiezingen wordt door presidentskandidaat Trump zelf met beide handen aangegrepen in zijn campagne tegen Hillary Clinton: “Rusland. Als jullie luisteren: ik hoop dat jullie de 30.000 vermiste e-mails vinden die zijn vermist”. Recent werd bekend dat de systemen van de Democratisce Nationale Commissie waren gehackt. De vrijgekomen documenten wierpen licht op de verbeten strijd tussen Clinton en Bernie Sanders.

Amerikaanse onderzoekers zeggen dat een deel van Russische hacks via servers in Dronten komt. Daar staat een hostingbedrijf waar een Russische partij serverruimte heeft ingekocht en weer verhuurt aan derden. Het vermoeden bestaat dat zij mogelijk gebruik hebben gemaakt van deze servers om aanvallen uit te voeren op Amerikaanse systemen. Het Nederlandse Landelijke Parket wil desgevraagd geen uitspraken doen over het onderzoek en verwijst door naar het Amerikaanse onderzoeksteam.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.