12.838.934 Nederlanders mogen vandaag hun stem uitbrengen bij het referendum over het associatieverdrag met Oekraïne. Op EenVandaag.nl, in Radio EenVandaag en ’s avonds in de tv-uitzending volgen we de laatste ontwikkelingen op de voet.

Politicoloog Andre Krouwel van Kieskompas.nl denk dat de opkomst ruim boven de dertig procent uitkomt:

Wij hebben een panel waarmee wij meerdere malen contact opnemen. Wij hebben dezelfde mensen de afgelopen weken drie keer gevraagd of en wat ze gaan stemmen. Er kan een meetfout inzitten, maar wij denken dat alles tussen de 42 en 58 procent mogelijk is. De nee-stemmers hadden bij de laatste meting 10 procent voorsprong, maar belangrijk om aan te merken is een grote groep nog twijfelde of ze überhaupt gingen stemmen.

Het is het eerste ‘raadgevend referendum’ in de geschiedenis van Nederland. De uitslag is geldig als 30 procent van de stemgerechtigden een stem uitbrengt. Dat betekent dat 3,85 miljoen mensen hun stem moeten uitbrengen.

De tv-verslaggevers van EenVandaag volgen de mensen van Geenpeil, de initiatiefnemers van het referendum, die in Oldenzaal op de dag van het referendum campagne voeren. Hoe beleven zij deze dag?

Ook gaan we mee in het zog van Michiel van Hulten, hij speelt een prominente rol in het voor-kamp. Hij is met Stem Voor in Almere om de laatste mensen te overtuigen. Politiek verslaggever Remko Theulings geeft in de studio een uitgebreide analyse.

In Radio EenVandaag blikken we met Niesco Dubbelboer terug op het vorige referendum, over de Europese Grondwet in 2005. Destijds stemde 61,6 procent tegen.

EenVandaag interviewde premier Rutte over het referendum. Zijn boodschap: ‘Het referendum gaat niet over toetreding van Oekraïne tot de EU. Dat klopt niet.’ 

Alle EenVandaag-bijdrages over het referendum staan hieronder samen in de tijdlijn:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.