Nederland is steeds veiliger. Tenminste, dat laten de cijfers zien. De criminaliteitscijfers dalen al jaren. Maar toch voelen Nederlanders zich steeds onveiliger.

Eind vorig jaar bleek uit de publicatie Criminaliteit en Rechtshandhaving 2012 van het Wetenschappelijk Onderzoeks- en Documentatiecentrum dat de criminaliteit al jaren afneemt: de politie krijgt minder aangiftes binnen. En ook de niet-gerapporteerde criminaliteit loopt terug.

Maar vraag je het de Nederlander zelf, dan krijg je een ander verhaal. Maar liefst 64 procent van de mensen heeft het idee dat misdaad toeneemt, zo blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. 

Waarom bestaat er zo’n groot verschil tussen de cijfers en de beleving van de burger? Waarom voelen wij ons angstiger dan eigenlijk nodig is? In Radio EenVandaag een gesprek met WODC-directeur Frans Leeuw. Ook spreken we met André Krouwel, politicoloog aan de VU. 

Verder zijn we op bezoek in Vleuten. Dit is volgens bewonersonderzoek de veiligste wijk van Utrecht. Beluister de fragmenten rechtsboven op deze pagina terug.