Door schimmige financiële constructies sluizen bedrijven als Nike, Google en Facebook miljarden weg via Nederland naar belastingparadijzen. Deze Nederlandse belastingroute kost Europese landen als Duitsland en Frankrijk maar liefst 13,8 miljard euro, blijkt uit nieuw onderzoek van econoom Zucman. De opbrengst voor Nederland is beperkt: 1,4 miljard euro. De rest van het geld wordt doorgesluisd naar overzeese belastingparadijzen en komt ten goede aan de aandeelhouders van de multinationals. "Nederland gedraagt zich als belastingpiraat" concludeert PvdA-Europarlementariër Paul Tang daarom.

De Europarlementariër heeft geen goed woord over voor de Nederlandse opstelling: “Nederland is een moderne piraat. Nederland entert een ander land en steelt uit de schatkist. Dit zou niet toegestaan moeten zijn.”

Geen nettobetaler

Volgens Tang presenteert Nederland zich altijd als ‘nettobetaler’ aan de Europese Unie, maar kun je dat met dit onderzoek niet meer volhouden: “Nederland kost de Franse en de Duitse belastingbetaler miljarden. Geld dat niet besteed kan worden aan zorg, onderwijs of wegen. Tegelijkertijd zijn we partners in Europa. Dat gaat niet samen.”

Winst verschuiven

Europese burgers betalen belasting in het land waar ze wonen, maar multinationals kunnen omzet en winst boeken in een ander land dan waar die omzet is gemaakt. Vooral Nederland, Ierland en Luxemburg faciliteren deze grote bedrijven met fiscale constructies. Nederland stelt multinationals vervolgens in staat om winsten door te sluizen naar overzeese belastingparadijzen waardoor ze effectief nauwelijks belasting betalen.

Tang wil dat overheden gaan bepalen waar multinationals hun omzet boeken, in plaats van de bedrijven zelf. Dit moet voorkomen dat zij gunstige sluiproutes kiezen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.