Voor het eerst sinds het overlijden van koningin Wilhelmina in 1962 kent Nederland een dag van nationale rouw. Vandaag gaan vlaggen halfstok en worden klokken geluid. Ook wordt een minuut stilte gehouden bij de terugkeer van de stoffelijke overschotten van slachtoffers van de vliegramp in Oekraïne.

In heel Nederland wordt woensdag stilgestaan bij het lot van de passagiers van vliegtuig MH17. Uit respect voor de slachtoffers zenden publieke omroepen geen reclames uit, stelt de Tweede Kamer een debat uit en laat Schiphol het vliegverkeer een minuut stilleggen. Er vertrekken of landen dan geen toestellen.

De vliegtuigen met de eerste 50 lichamen, komen naar verwachting rond 16.00 uur aan in Eindhoven. Daar wachten naast de nabestaanden ook koning Willem-Alexander, koningin Máxima en premier Mark Rutte. Aan de minuut stilte bij de landing, kan heel Nederland deelnemen. Daarna worden de lichamen voor identificatie vervoerd naar een kazerne in Hilversum

update
clock 23-07-2014 10:46

'Rutte wil VN-missie naar rampplek MH 17'

Premier Mark Rutte zou een politiemacht onder de vlag van de Verenigde Naties naar het rampgebied in Oekraïne willen sturen. Hij zou dat hebben gezegd in een gesprek met de Oekraïense president Petro Porosjenko, zo meldden de Oekraïense media woensdagochtend op basis van een verklaring van de presidentiële persdienst.

update
clock 23-07-2014 10:54

EenVandaag later wegens ceremonie: uitzending begint rond 19.00

Wegens de rouwceremonie voor de slachtoffers van de MH17 is EenVandaag vanavond later dan normaal: rond 19.00 begint de uitzending.

update
clock 23-07-2014 11:15

Eerste vlucht met lichamen onderweg

Het eerste vliegtuig met lichamen met slachtoffers is onderweg naar Eindhoven. Die vlucht is hier te volgen. 

update
clock 23-07-2014 12:03

Timmermans: 'Niemand, helemaal niemand krijgt ons klein'

'Niemand, helemaal niemand krijgt ons klein', schrijft minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) woensdag op Facebook. Hij bedankt de mensen die hebben gereageerd op zijn toespraak in de VN-Veiligheidsraad naar aanleiding van de vliegramp. Voor dat optreden kreeg hij veel lof, onder meer van de Amerikaanse oud-president Bill Clinton.

update
clock 23-07-2014 14:34

'Nog 16 lichamen gevonden op rampplek'

Onder wrakstukken op de plek van de vliegramp in Oekraïne liggen nog 16 lichamen. Dat heeft de 'Volksrepubliek Donetsk' bekendgemaakt, meldde het Russische persbureau Itar-Tass.