Ieder jaar worden honderdduizenden spullen in beslag genomen door politie en Justitie. Sieraden, contanten, drugs, dure merkkleding, auto’s, alles van waarde. 

Eerder dit jaar meldde EenVandaag dat volgens strafrechtadvocaten en agenten in honderden gevallen het inbeslaggenomen goed of geld tijdens of na inbeslagname verdwijnen. De Nationale ombudsman Reinier van Zutphen onderzocht de inbeslagname door politie, Justitie en Domeinen en stelt dat er sprake is van ‘een zwart gat.’ In zijn rapport “Waar is mijn auto?”  dat hij vanavond presenteert in EenVandaag, schetst hij een onthutsend beeld van het inbeslagnameproces. Burgers bij wie spullen inbeslaggenomen zijn weten niet waar hun spullen blijven, ze krijgen niet of nauwelijks informatie. En voor politie en Justitie heeft inbeslagname nauwelijks prioriteit.

Kwaliteit inbeslagname niet op orde

De Ombudsman hoort van politie en Justitie dat ze beslag vooral ‘veel gedoe’ vinden. Het heeft weinig interesse, men heeft te weinig mankracht, kennis. Deze harde conclusies komen voort uit het onderzoek “Waar is mijn auto”. De Ombudsman stelt dat er geen enkele schakel in de keten is die wel goed werkt. Politie en Justitie kunnen inbeslaggenomen goederen niet van begin tot eind volgen, burgers ontvangen geen bewijs van ontvangst en er wordt niet goed opgeschreven wat er precies in beslag is genomen. En de politie stelt dat als het niet op de lijst staat, het simpelweg niet bestaat.

Burger buiten spel

Als burgers navraag doen waar zij hun inbeslaggenomen spullen kunnen terugkrijgen of waar deze zich bevinden dan worden ze van het kastje naar de muur gestuurd, aldus de Ombudsman. De politie verwijst naar Justitie, die verwijst naar de Dienst Domeinen waar inbeslaggenomen goederen opgeslagen worden. Domeinen verwijst vervolgens weer naar politie en Justitie. De Ombudsman stelt dat je als burger ontzettend veel doorzettingsvermogen moet hebben om informatie boven water te krijgen. De overheid, politie, Justitie en Domeinen doen onvoldoende om de burger te informeren over inbeslagname, de klachtmogelijkheid en het proces rond de inbeslaggenomen goederen. Ook wordt er onvoldoende samengewerkt binnen de keten en ontbreekt één centraal registratiesysteem voor inbeslaggenomen goederen.

Vervolgonderzoek naar waar spullen blijven

De strafrechtadvocaten roepen in EenVandaag de Nationale Ombudsman op tot het doen van een vervolgonderzoek naar waar de spullen nu blijven. Is het slordigheid, verduistering of gebrekkige administratie? Daar moet helderheid in komen.

Reactie politie: ‘weinig gedacht aan de burger bij inbeslagname’

De politie laat in een schriftelijke reactie aan EenVandaag weten ‘zich te herkennen in het rapport van de Ombudsman’ en dat men ‘teveel bezig is geweest met de interne bedrijfsvoering waarbij weinig is gedacht aan de burger.’

Download

Wiki Inbeslagname

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.