Na een hevige ruzie tussen de Anne Frank Stichting in Amsterdam en het Anne Frank Fonds in Bazel moet ruim 4,5 meter archief uit de nalatenschap van Otto Frank, de vader van Anne, begin volgend jaar terug naar het Familie Frank Archief. Dat heeft de rechter in Amsterdam vandaag na twee jaar juridische strijd beslist.

De Anne Frank Stichting, die het Anne Frank Huis beheert en educatieve produkten ontwikkelt, ligt al jaren min of meer in de clinch met het Fonds in Bazel, eigenaars van de rechten van het dagboek van Anne Frank.

De laatste weken is naar buiten gekomen dat de strijd gaat om een groot deel van de nalatenschap van Otto Frank, Anne's vader. Het gaat om brieven, foto's en documenten van grote historische waarde, vrijgekomen uit het huis van Buddy Elias, het enige nog levende familielid van Anne Frank.

Het Anne Frank Huis hoopte het archief lange tijd te mogen gebruiken maar sinds kort timmert het Fonds, in 1963 opgericht door Otto Frank, aan de weg. Het Fonds is bezig met een groot museum, het zogenaamde Anne Frank Centrum in Frankfurt. Ze wil daarom de archieven in 2010 al terug. Volgens de Stichting in Amsterdam is het niet zo duidelijk wat Otto met zijn erfenis wou en wat er dus met de nalatenschap moet gebeuren. Volgens hen hoort de collectie in een museum thuis, wat hen betreft het Anne Frank Huis. 

Grote woorden zijn al gevallen. Zo heeft een bestuurslid van het Fonds in Bazel gezegd dat Otto Frank voor de tweede keer wordt bestolen. Eerst tijdens de oorlog door de nazi's en na de oorlog door de Anne Frank Stichting. Het bestuurslid noemt het Anne Frank Huis een commerciële onderneming, een bedrijf. De Anne Frank Stichting benadrukt dat zij er voor educatieve doeleinden is en niet om geld te verdienen. 

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.