Onderzoekers van de universiteit van Michigan claimen het te hebben bewezen: multitasken, dus verschillende taken tegelijk uitvoeren, is een slecht idee. Jonge volwassenen moesten dat bij het onderzoek doen, bijvoorbeeld sommen maken en vormen herkennen tegelijk, in snelle afwisseling, en dat ging helemaal niet goed.

Over het onderzoek is te lezen in het Journal of Experimental Psychology. 

Vrouwen kunnen het ook niet

Veel vrouwen beweren dat zij, in tegenstelling tot mannen, wel kunnen multitasken. Niet waar dus. De universiteit van Stanford heeft het onderzoek uit Michigan overgedaan met precies dezelfde uitkomsten. Het advies luidt dan ook: doe één ding tegelijk, maak het af, en begin dan aan de volgende taak. Doe je ze door elkaar dan ben je langer bezig dan als je de twee klussen door elkaar uitvoert. Multitaskers zijn slechter geconcentreerd, sneller afgeleid, en let op: hebben slechter werkende hersenfuncties.

De onderzoekers onderzochten ook proefpersonen die heel vaak allerlei taken tegelijk aan het doen zijn: jongeren die bijvoorbeeld altijd appen en tegelijk een tv-programma kijken. Die jongeren hebben zelfs een lagere dichtheid van 'grijze massa' in de hersenen. Dat betekent dat zij 'minder cognitieve vaardigheden en chronische concentratieproblemen' hebben.