Intiem, akoestisch en zonder al te veel poespas: het was de succesformule van Unplugged, het populaire tv-programma van muziekzender MTV uit de jaren '90. Onder andere Nirvana, Pearl Jam en Mariah Carey namen plaats op het podium voor sobere versies van hun bekendste nummers. Begin vorige eeuw stierf het programma een stille dood, op een enkele sessie na door de jaren heen. Nu wil het programma weer terug naar het oude format: de Schotse rockband Biffy Clyro deed dat onlangs geheel volgens het Unplugged-boekje: klein publiek, een prachtig decor en alleen akoestische instrumenten. Kan het programma weer zo populair worden als toen?

Jan Douwe Kroeske is de geestelijke vader van de 2 Meter Sessies, de Nederlandse voorloper van MTV Unplugged. Voor de 2 Meter Sessies begon het allemaal met de band Crowded House in 1989. "Die kwamen langs voor een interview, maar uiteindelijk hebben ze twee liedjes gespeeld op een meegebrachte gitaar. Toen we dat draaiden lag het telefoonnetwerk er bij ons uit, omdat iedereen wilde weten wie dat waren. Mensen vonden het geweldig."

'Back to basics'

Volgens Kroeske ging roem in de popmuziek gepaard met veel bombarie. 'Back to basics', zoals bij Unplugged, was dan ook een verademing in het muzieklandschap. "In de wereld van de rock 'n roll was de afstand tussen artiest en publiek steeds groter geworden. Er kwamen massa's mensen af op festivals, en podiums worden groter. Wat je met name in die 2 meter sessies en MTV Unplugged zag is dat muzikanten op hun best zijn als ze heel klein kunnen werken." Dat zorgde bij deze optredens voor een groot contrast met bijvoorbeeld festivals. "Als muzikanten écht goed zijn met weinig publiek, dan heb je de ruimte om dat te filmen of op te nemen. Op televisie of radio kun je het vangen, op een festival niet." 

De sessie van grunge band Nirvana uit 1993 is misschien wel de bekendste MTV Unplugged: 

Meer Unplugged, minder MTV

De aandacht voor MTV Unplugged verzwakte begin deze eeuw. Volgens Kroeske was dat de eigen schuld van de zender. "Ze wilden alleen de beste namen en die konden ze ook krijgen, want artiesten vonden het fantastisch om die sessies te doen. Toch is het fout om constant te vissen in dezelfde vijver, omdat het dan op een gegeven moment ophoudt."

Bij 2 Meter Sessies deed Kroeske dat anders. "Daar hebben we ook grote namen gehad, zoals Radiohead, Foo Fighters en Coldplay. Maar ook heel veel minder bekende artiesten, want we hebben 1650 sessies opgenomen."  Kroeske denkt dat er ook nu nog genoeg belangstelling is voor Unplugged, mits MTV kwaliteit als hoogste doel ziet. "MTV heeft meer Unplugged nodig en minder MTV." Het optreden van Biffy Clyro en de belangstelling daarvoor is volgens hem een goed, nieuw begin. 

De 2 Meter Sessies, hoewel minder frequent dan eerst, worden nog steeds gemaakt, met bekende én minder bekende artiesten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.