Twee motorevenementen in Brabant zijn op last van de politie verboden. Die vreest dat rivaliserende motorclubs de bijeenkomsten gebruiken om met elkaar op de vuist te gaan.

De spanning in de motorwereld is opgelopen nadat een chapter van de motorclub Bandidos, voorheen nog niet actief in Nederland, zich in Limburg vestigde. Vervolgens werden er twee aanslagen met explosieven gepleegd op het huis van voorzitter Harrie Ramakers in het Limburgse Nieuwstadt.

Hells Angels

Ook begaven leden van grote concurrent Hells Angels zich naar een drukke markt in Sittard, als statement tegen de komst van de Bandidos. Woensdag stelde de gemeente Sittard-Geleen een noodverordening in om een mogelijk feest van Bandidos-leden te voorkomen. Uiteindelijk werden vier leden opgepakt, onder wie Ramakers. Ook het nieuwe huis van Ramakers in de gemeente werd gesloten. De politie trof daar wapens aan bij onderzoek.

Motorevenementen afgelast

De burgemeesters van de Brabantse plaatsen Laarbeek en Vallkenswaard hebben nu op advies van de politie besloten de vergunningen van de motorevenementen in te trekken. Dat betekent dat het motorweekend van Liberator in Aarle-Rixtelen en de Harleydag in Valkenswaard niet door gaan. Ook in 2011 liepen de spanningen tussen twee clubs hoog op: toen waren het de Hells Angels en Satudarah. Ook toen werden motorevenementen afgelast. 

Veiligheidsrisico?

Is er echt een veiligheidsrisico tijdens de motorevenementen? En hoe erg is het voor de organisatoren? In EenVandaag een gesprek met Henrie Kox en Corry Daalhof van Stichting Harleydag Valkenswaard en Mark Glaser, eigenaar van café De Bel, een kroeg in Valkenswaard waar vaak motorrijders komen. 

Ook spreken we Jannine van den Berg, van de korpsleiding Nationale Politie. Waarom adviseren zij de motorweekend af te gelasten? En wat is de aanpak van de politie voor motorbendes?

Motorbendes reageren op plan Opstelten

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.