Normaal zijn er maar een paar moorden per jaar in Friesland, maar de afgelopen maanden is het bijna wekelijks raak. Deze week nog. Een drama in het Friese dorpje Katlijk, waar een echtpaar om het leven is gebracht. De 14 jarige zoon heeft inmiddels bekend. Een moordgolf in Friesland. Toeval? Of is er daadwerkelijk iets anders aan de hand?

De recente reeks levensdelicten begint op 22 juni in Leeuwarden als een psychotische zoon op klaarlichte dag zijn moeder doodsteekt. Zij wordt dood gevonden in de tuin. En dan wordt begin juli in een weiland in Westereen het lichaam gevonden van Tjeerd van Seggeren. In zijn achterhoofd zit een gat en al snel vermoedt de Politie dat er sprake is van een misdrijf. Meerdere doden volgen.

Een voorbeeld: De zaak Tjeerd van Seggeren

De 37 jarige Tjeerd van Seggeren komt in de nacht van zaterdag 8 juli om het leven. Zijn lichaam wordt gevonden in een weiland bij het Friese dorpje De Westereen, waar hij die nacht het laatst is gezien als bezoeker van het festival FreezeForce . Van Seggeren wordt gevonden met een gat in zijn achterhoofd. De politie houdt al snel rekening met een misdrijf en start een onderzoek

In de lokale pers verschijnen berichten over de zwijgcultuur van het dorp. Dorpsbewoners zouden wellicht informatie achterhouden. Maar de Friese districtschef Sylvia te Wierik van de politie ontkent deze berichten stellig. "Dat beeld herken ik niet. We kregen veel tips, veel mensen gesproken en prettig samengewerkt."  Daarom doet de politie ook een oproep aan mense die iets weten om zich te melden.

Je hebt te maken met slachtoffers en nabestaanden. Je hebt gewoon de opdracht om dit goed te onderzoeken.

EenVandaag sprak met onder meer districtschef politie Friesland Sylvia te Wierik over de opvallende reeks van moorden. Zij benadrukt dat de moorden op zichzelf staande gevallen zijn. Er is geen enkel onderling verband, zo zegt zij. Maar de recente reeks moordreeks drukt zwaar op de capaciteit van het Friese politiekorps. Extra mankracht en ondersteuning is er van de districten uit Drenthe en Groningen, maar dat is niet afdoende. Andere zaken , die minder prioriteit hebben, blijven nu even liggen, zegt te Wierik. "Dat betekent dat je iets anders laat vallen. Omdat je dit goed wilt onderzoeken. Je hebt te maken met slachtoffers en nabestaanden. Je hebt gewoon de opdracht om dit goed te onderzoeken. Als we kijken naar zaken die we langer op de plank laten liggen, van bijvoorbeeld mishandeling of straatroof die moeten we echt even laten liggen totdat we weer tijd hebben. Dat is natuurlijk heel vervelend voor de slachtoffers van die zaken.” 

Toeval of niet?

Is de recente reeks nu toeval? Volgens Gerlof Leistra, Elsevier-journalist en opsteller van de jaarlijkse moordlijst, is dat maar de vraag. Volgens hem lijkt het er op dat in zes van de acht recente zaken de problematiek van verwarde personen een rol speelt. Dat is op zijn minst opvallend en dat zou goed moeten worden onderzocht, aldus Leistra. "Je moet niet alleen naar doden kijken, maar ook naar meldingen bij de GGZ. En wat zien wijkagenten in buurten waar mensen veel problemen hebben door armoede, werkloosheid, drugsgebruik, overlast?  Ik zou dat echt goed willen onderzoeken."

Politiechef Te Wierik kan niet ingaan op de vraag of de huidige moorden ook met name gepleegd zijn door verwarde personen. Dat oordeel is niet aan de politie, zo zegt ze. De verdachten worden onderzocht door psychiaters van onder meer het Pieter Baan Centrum. Zij moeten uitsluitsel geven over de geestelijke toestand van de verdachten. Maar in zijn algemeenheid ziet de districtschef wel een toename van de problematiek van verwarde personen in Friesland. "Als we kijken op straat, meldingen van mensen over buren, zien wij in het algemeen een toename van verward gedrag.  Daar zou je echt wetenschappelijk onderzoek naar moeten doen, wat daar de oorzaak van is. Ik kan er geen verklaring voor geven."