Het begon met één sterfgeval in Puttershoek, maar inmiddels wordt een 21-jarige ouderenverzorger al verdacht van 3 moorden. Hij zou bij bejaarden insuline hebben ingespoten. Naast de drie dodelijke slachtoffers worden zes gevallen onderzocht waarbij de ouderen het hebben overleefd. Het zorgt voor veel onrust in de regio.

Moorden met insuline moeilijk aan te tonen

Wat de zaak eng maakt is dat moorden met insuline moeilijk aan te tonen zijn. Insuline komt van nature ook al voor in je lichaam. Het wordt veel gebruikt door mensen met suikerziekte. Bij gezonde jonge mensen kan insuline weinig kwaad. Anders is dat bij oudere mensen met hartproblemen. Dan kan een overdosis al snel dodelijk zijn. En juist omdat het voorkomt in je lichaam is moord moeilijk aan te tonen.

100 mensen vermoord

Het is niet de eerste keer dat het misgaat. Alleen al in ons land zijn er meerdere zaken bekend waarbij ouderen om het leven worden gebracht met insuline. Maar ook in het buitenland speelt dit soort zaken.

Een paar weken geleden stond in Duitsland de verpleger Niels Högel voor de rechter. Hij zou tussen 1999 en 2005 meer dan 100 mensen op deze manier van het leven hebben beroofd.

Zeldzaam

Nu zijn dit soort zaken gelukkig wel zeldzaam. De regel is al dat insuline in verzorgingstehuizen achter slot en grendel wordt bewaard. De patientenfederatie wil dat daarnaast zo min mogelijk mensen toegang hebben tot het middel.

Er zijn inmiddels nog 12 andere verdachte gevallen in de regio Rotterdam die onderzocht worden. De verzorger blijft sowieso nog 90 dagen langer in voorarrest.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.