Morgen start de rechtszaak tegen het zogenaamde ‘moordcommando van de onderwereld’. Acht mannen worden er van verdacht een uitzendbureau voor de onderwereld te hebben gevormd: een moordcommando dat liquidaties zou voorbereiden en plegen. Een grote wapenvondst vorig jaar in een opslagloods in Nieuwegein leidde tot deze, volgens justitie, gewelddadige bende. 

Grote wapenvondst

In juli 2015 vindt de recherche in een opslagloods in Nieuwegein een enorme hoeveelheid wapens: kalasjnikovs, handvuurwapens, handgranaten, munitie, kogelwerende vesten en een levensgevaarlijke bom. Het is een van de grootste wapenvondsten ooit in Nederland.

De recherche doet meer invallen elders. Er wordt een notitieblok gevonden. Volgens justitie bevatten de notities de financiële administratie van een georganiseerde criminele bende. De uitgaven en inkomsten zouden nauwkeurig zijn bijgehouden. Volgens justitie onderbouwt deze administratie het vermoeden dat de groep verdachten zich naast drugshandel ook bezighoudt met liquidaties. In het notitieblok zou zijn te lezen dat aan een ‘hitter’, een schutter, 100.000 euro wordt betaald. Voor het observeren van een liquidatiedoelwit zou 40.000 euro staan. 

Dodenlijst

En dan zijn er nog SD-kaartjes gevonden met daarop beelden van heimelijk gefilmde of gefotografeerde potentiële doelwitten. Een soort dodenlijst met mensen die geliquideerd zouden moeten worden. Justitie denkt dat de groep verdachten peilbakens plaatsten onder de auto van potentiële doelwitten, zodat de auto overal op afstand kon worden gevolgd. Het potentiële slachtoffer zou dan een tijd worden geobserveerd en heimelijk gefilmd of gefotografeerd. Zo zou het juiste moment kunnen worden uitgekozen voor de liquidatie. 

Aan de vooravond van de start van het proces in EenVandaag een round-up van de zaak. Hoe zou dit moordcommando op bestelling hebben geliquideerd? In EenVandaag misdaadverslaggever Mick van Wely, hij volgt de zaak voor de Telegraaf en Christian Flokstra, advocaat van een van de hoofdverdachten.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.