Een 8-jarige jongen overleefde het niet, zijn moeder wel. Ze werden gisteren voor de trein geduwd door een 40-jarige man die al snel door omstanders werd overmeesterd. Het is het tweede 'trein-gooi'-incident in Duitsland in 10 dagen tijd.

De minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer is vanuit zijn vakantieadres inmiddels teruggekeerd naar Duitsland. Het verschrikkelijke nieuws is er het gesprek van de dag. Inmiddels is duidelijk dat de verdachte uit Eritrea komt, al jaren in Zwitserland woonde, vader is van drie kinderen en ook getrouwd is.

Polarisatie en geweld

Annette Birschel, Duitse correspondente in Nederland, ziet de media in haar moederland op verschillende manier reageren. "De reacties gaan alle kanten op. Als ik nieuwsberichten lees, dan zie ik heel veel radeloosheid. Hoe kan dit, hoe komt iemand hierbij", zegt ze. "En dan heb je hele felle politieke reacties, zoals bij het AfD, die zeggen gewoon: 'Angela Merkel heeft bloed aan haar handen'."

Daarnaast ziet Birschel 'op het ogenblik veel geweld'. "Er was een moordaanslag op een man uit Eritrea, gepleegd door een rechts-radicale Duitser in de deelstaat Hessen", zegt Birchsel. "Het 'Wir schaffen das' van Merkel werkt nog als een rode lap voor veel Duitsers. Er is een stevig debat, maar tegelijkertijd heb je dus ook veel mensen die bereid zijn om geweld te gebruiken en aanslagen te plegen."

'Hou gewoon je kop'

Birschel ziet de polarisatie in het politiek debat steeds erger worden. "De rust is er niet meer. Alles wat Duitsland nu nodig zou hebben is rust. Zodat we na kunnen denken over hoe we met het politiek debat en met de vluchtelingen omgaan."

"Eigenlijk zou van alle politieke partijen rust moeten komen. Ik heb een kop gelezen van een krant die gericht was tegen het AfD, met de tekst: 'Hou gewoon je kop'. Volgens mij is dat op dit moment het enige commentaar dat je kunt geven."

Radiofragment: Annette Birschel over het treinincident in Frankfurt.