Montevideo, de hippe hoofdstad van Uruguay is steeds populairder onder backpackers. Vanwege het liberale beleid van de regering wordt de vergelijking met Amsterdam vaak gemaakt. Terecht of niet? ‘Uruguayanen kijken op tegen Nederland.’

Het ligt aan de andere kant van de wereld, zo’n 11.000 kilometer van Amsterdam: Montevideo,. Vandaag de dag is het een hippe bestemming voor toeristen, ook uit Nederland. Sommige komen voor de weidse natuur, anderen voor de mooie stranden. Maar de laatste tijd bezoeken opvallend veel jongeren het Zuid-Amerikaanse land. Het aantal backpackers dat Montevideo aandoet verdubbelde de afgelopen tien jaar. Deze jonge reizigers noemen het relaxte, nostalgische én tolerante klimaat de beste kanten van de hoofdstad.

Een avondje op stap door Montevideo leerde ons dat jonge Uruguayanen hun land heel anders zien. “Er wonen hier relatief veel ouderen en dat maakt het soms een conservatief land”, vertelt studente Vera. De vooruitstrevende politiek van de afgelopen jaren is volgens haar te danken aan de progressieve regering. Uruguay legaliseerde vorig jaar abortus, als tweede land in Latijns-Amerika. Het land volgde het voorbeeld van grote buur Argentinië en voerde het homohuwelijk in. En deze maand gaan ze nog een stapje verder: ze legaliseren wiet en de overheid gaat het zélf telen en verkopen. Als eerste land in de wereld.

De gelijkenis tussen Montevideo en Amsterdam wordt snel genoemd. Maar de mensen die wij spraken tijdens het uitgaan vinden die vergelijking niet opgaan. “Uruguayanen kijken op tegen Nederland, waar alles goed is geregeld en weinig armoede is”, zegt een jongen op een terras. Hij vindt Uruguay nog een land in ontwikkeling zolang paard en wagen nog door de straten hobbelen om huisvuil op te halen.

Wanneer rond het middaguur de veerboot uit Buenos Aires aankomt in Montevideo verandert de haven in mum van tijd in een sit-in. Studentikoze jongens en meiden met volgepropte rugzakken rusten nog even uit voor ze op jacht gaan naar een hostel. Montevideo ontvangt ze met zijn hippe barretjes, pittoreske pleintjes en… paard en wagen.

Eind maart zond EenVandaag een reportage vanuit Uruguay over de legalisering van de verkoop, teelt en gebruik van wiet in het land. Kijk deze hieronder terug.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.