Breaking news: het monster van Loch Ness is na jarenlang zoeken eindelijk gevonden. Onderzoekers ontdekten met een Noorse mini-onderzeeër het monster op de bodem van het mysterieuze meer, op een diepte van 180 meter. Het beest was tien meter lang, stelde de apparatuur vast.

Helaas was de vreugde van korte duur. Het bleek niet om het échte monster van Loch Ness te gaan, maar om een replica die gebruikt was voor de film The Private Life of Sherlock Holmes uit 1969. Tijdens de opnames van de film van regisseur Billy Wilder is het nep-monster jammerlijk op de bodem van het meer gezonken. Het werd als verloren beschouwd, tot deze week de onderzoekers dus op de replica stuitten.

Behalve de replica vond de robot nog een onbekend acht meter lang scheepswrak. In het verleden brachten de monsterlijke zoektochten ook een bommenwerper, een raceboot en een eeuwenoud vissersbootje aan het licht, meldde toeristenorganisatie Visit Scotland. Onderzoeksleider Adrian Shine baalt dat Loch Ness nog altijd niet is opgespoord, maar hij geeft de hoop niet op.