Woensdag overhandigde FVD-voorman Thierry Baudet een envelop aan minister Hugo de Jonge met een contact die 4 miljoen mondkapjes kan leveren. De deal is voorlopig afgeketst omdat de certificering niet wordt erkend door Nederland.

"Ik heb importeurs gesproken die een onbeperkte hoeveelheid van alle gecertificeerde maskers naar Nederland kunnen halen", zei Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet tijdens het coronadebat in de Tweede Kamer. Later in het debat overhandigde Baudet minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge een envelop met een contact die 4 miljoen mondkapjes uit China zou kunnen leveren.

Baudet biedt een contact aan die 4 miljoen mondkapjes kan leveren.

Sceptische De Jonge

Minister De Jonge toonde zich sceptisch, want de meeste van deze tips leiden tot niets. Niettemin wordt iedere tip wel serieus genomen. Al in de schorsing van het debat wordt er contact gezocht met de leverancier. Het blijkt om een ondernemer te gaan die al bekend is bij het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) als leverancier van medische schorten en handschoenen. Zoals gebruikelijk wordt de ondernemer gevraagd certificaten te overleggen over de oorsprong en kwaliteit van de maskers. De certificaten zijn echter afgegeven door een keuringsinstituut dat niet erkend wordt door Nederland. Daarmee is de deal voorlopig afgeketst.

Een bron op het ministerie van VWS stelt: "De mondkapjes kunnen voldoen aan de eisen, maar we willen wel zekerheid over de kwaliteit. Het is bij Nederland en andere landen al eens fout gegaan. We willen geen belastinggeld uitgeven aan beschermingsmaterialen die we direct kunnen weggooien."

Hoe mondkapjes werken en of het zin heeft om er eentje te dragen

Mondkapjes komen in alle soorten en maten voorbij. Maar heeft het wel zin om ze te dragen in de strijd tegen het coronavirus? Verslaggever Tom van ’t Einde legt het uit.

'Nederland opereert bureaucratisch'

Theo Kwaspen, de beoogd leverancier, laat weten dat hij meer dan bereid is om de mondmaskers te laten testen door een door Nederland erkend certificeringsbureau. "Ik neem mijn medische spullen af van de Chinese Dishang Group, een gerenommeerd bedrijf dat ook levert aan de Chinese en de Italiaanse overheid." Kwaspen vindt dat Nederland bureaucratisch opereert en hoopt alsnog te kunnen leveren. In een conference call valt Thierry Baudet hem bij. "Ik wil een overheid die er bovenop zit. Dit gaat allemaal veel te traag. Het is gewoon slecht georganiseerd."

Intussen is FVD in contact getreden met een andere leverancier. Volgens Baudet kan dat bedrijf 200.000 tot 300.000 FFP2-maskers per week leveren en een miljoen chirurgische maskers. Baudet zelf is enthousiast. "We hebben de maskers vandaag laten testen bij een commerciële partij en ze zijn van hoge kwaliteit. En wij hebben nog veel meer leads. Het is triest om te zien dat de overheid zo tekortschiet."

Lees ook

Nepppartijen, woekerprijzen en ondermaatse kwaliteit

In de wereld van de medische beschermingsmiddelen gelden nu de wetten van de jungle. Meer dan tienduizend tips en aanbiedingen kwamen direct of via via binnen bij het LCH. Zelden leidt het tot een aankoop, omdat er neppartijen worden aangeboden, woekerprijzen worden gevraagd of dat de kwaliteit ondermaats is. Of, in het geval van de 'partij van Baudet', niet te controleren is of het deugdelijke mondkapjes zijn.

info

Update

Inmiddels heeft leverancier Theo Kwaspen nieuwe certificaten overlegd, maar deze voldoen wederom niet aan de Nederlandse eisen.

Martin van Rijn, de minister voor Medische Zorg, legt uit waarom het lastig is om aan mondkapjes te komen.