De Brusselse wijk Molenbeek is vijf dagen na de aanslagen nog altijd in spanning over de klopjacht naar de voortvluchtinge Salah Abdeslam. De wijk is aangeslagen dat het Parijse bloedbad terug te leiden is naar Molenbeek en de Belgisch-Franse terreurcel hier zijn wortels had. De grote vraag is hoe het kon gebeuren dat drie jonge terroristen opgroeiden in de migrantenwijk zonder dat iemand het merkte. In EenVandaag een portret van de migrantenwijk die kampt met jihadisme op eigen bodem.

Twee van de daders van de aanslagen van afgelopen vrijdag komen uit Molenbeek en planden vanuit daar de aanslagen. Ook de zeventwintigjarige Abdelhamid Abaaoud komt uit de Brusselse gemeente. Hij wordt gezien als het brein achter de aanslagen. 

De wijk, met 95.000 inwoners, is een van de armste gemeentes in België. Dertig procent van de inwoners in de gemeente is werkeloos. Daarnaast zou een op de vier jongeren de middelbare school niet afmaken. Radicalisering in de wijk is een probleem, al wil niet iedereen daar openlijk over spreken. Eerder al kwam de wijk negatief in het nieuws vanwege terrorisme. Mehdi Nemoush, verantwoordelijk voor de aanslag in het Joods museum in Brussel, kwam uit de buurt. De terreurcel in Verviers had banden met de wijk.

Verslaggeefster Fannie Tijmstra (@fannietijmstra) en redacteur Daan van de Staaij (@Staaij) zijn in de Brusselse wijk en spreken met de bewoners. Hoe is het om in een wijk te wonen die nu wereldnieuws is vanwege de aanslagen in Parijs? Hoe groot zijn de problemen?

Klopjacht

Intussen duurt de klopjacht naar de voortvluchtige Salah Abdeslam nog steeds voort. Meerdere grote zoekacties hebben nog geen arrestatie opgeleverd van de meest gezochte man van Europa. Ook gisteravond werd weer gezocht op verschillende plaatsen door de politie.

Salah Abdeslam, (26), gevlucht na aanslagen in Parijs. Nog steeds op de vlucht. Gewapend en volgens de politie zeer gevaarlijk. Opgegroeid in Molenbeek. Hij volgde een technische opleiding in Brussel. Werkte als monteur voor Brusselse openbaar vervoersmaatschappij. Ontslagen omdat hij te vaak afwezig was. Hij had een café samen met zijn broer.

Brahim Abdeslam (31), Blies zichzelf op aan de Boulevard Voltaire bij een restaurant in Parijs. Oudere broer van Salah. Opgeleid als elektricien. Hij runde een café in de wijk, dat bekend stond als coffeeshop. Lange tijd werkloos en een strafblad wegens geweldsdelicten. Probeerde naar Syrië te vertrekken. Stond op de lijst van potentieel gevaarlijke strijders bij de veiligheidsdiensten. Ze woonden op het Stadhuisplein pal naast het gemeentehuis en politiebureau. Hun broer riep Saleh gisteren op zich aan te geven.

Abdelhamid Abaaoud (28), alias Abou Omar Soussi, zoon van een kruidenier uit Molenbeek. De kruidenierszoon geldt als het het brein achter de aanslagen in Parijs. Berucht Syriëstrijder die poseerde met wapens en gruwelijkheden. Hij zou ook achter de mislukte aanslagen op de Thalys in augustus zitten en de terreurcel in Verviers hebben geleid. Hij kwam al op jonge leeftijd in aanraking met de politie. Al sinds zijn pubertijd heeft hij in Sint-Jans-Molenbeek problemen met de politie. Hij werd opgepakt voor vechtpartijen, dronkenschap, of hij weigerde zijn identiteitskaart te tonen. Hij radicaliseerde in de gevangenissen van Vorst en Sint-Gillis, waar hij telkens korte tijd zat.

Eerder verband met Molenbeek

Molenbeek wordt nu door velen als broeinest van terroristen gezien. Dat komt omdat er al vaker een link is gevonden tussen terroristen en de Brusselse gemeente: 

15 november 2015

Op 15 november werden bij huiszoekingen in de gemeente vijf mensen opgepakt in verband met de aanslagen in Parijs. 

21 augustus 2015

In de Thalys naar Parijs wordt een man met een vuurwapen overmeesterd. De verdachte stapte in Molenbeek op de trein.

7 januari 2015

De broers Kouachi vermoorden in Parijs twaalf mensen van het satirische blad Charlie Hebdo. De wapens die zij gebruikten kwamen uit Molenbeek.

Mei 2014

Terrorist Mehdi Nemoush, die woonde in Molenbeek, schiet vier mensen dood in het Joods museum in Brussel. 

Kijk hieronder de reportage 'Molenbeek: voedingsbodem voor radicalisme?' van 17 november: