Zaterdag was het een jaar geleden dat de dood van visverkoper Mohsin Fikri de wereld schokte. Het is verboden om in de Middellandse Zee zwaardvis te vangen in oktober en november, waardoor de handelswaar en de auto van Fikri die dag in beslag werden genomen. Agenten wilden de handelswaar van de visverkoper in een vuilniswagen gooien. Als protest daar sprong Fikri in de wagen, waarvan het mechanisme vervolgens werd ingeschakeld. Fikri werd vermorzeld tussen het afval. Samira Fikri is Nederlandse, en een nicht van Mohsin. Ze kent zijn zus en ouders goed, maar heeft Mohsin zelf nooit ontmoet.

Een storm van protest was het gevolg van de dood van Mohsin en die is nog steeds niet gaan liggen. Zijn verhaal werd symbool voor de strijd van mensen in het Rif-gebied. “Het verhaal van Mohsin is publiek bezit geworden. Er wordt alleen soms vergeten dat er ook nog persoonlijk leed van de familie achter zit,” zegt Samira.

Ook dit weekend vonden er weer protesten in Marokko plaats, ondanks dat het er wel steeds minder worden. Er werd geprobeerd daar de naasten van Mohsin weg te houden. “Zijn familie is geïntimideerd. Zijn broers en vader mochten niet naar de plek van het protest, of naar de plek waar Mohsin is overleden.”

Samira hoopt dat de protesten worden doorgezet. "De intimidaties beginnen wel te werken. Daardoor lopen de protesten uiteindelijk toch terug en dat is geen goede ontwikkeling."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.