Oceanen raken steeds verder vervuild, de plastic-consumptie neemt almaar toe en er wordt nauwelijks gerecycled. Om in ieder geval in Nederland een doorbraak te forceren komt verantwoordelijk staatssecretaris Van Veldhoven met maatregelen. De belangrijkste maatregel is de mogelijke invoering van statiegeld op plastic flesjes.

Van Veldhoven laat het voorlopig nog over aan bedrijfsleven en gemeentes om in 2020 te komen tot een vermindering van 70 tot 90 procent plastic flesjes in het zwerfafval. Bovendien moet dan 90 procent van de plastic flessen worden hergebruikt. Mocht dat niet lukken, dan zal er per 1 januari 2021 10 tot 15 cent statiegeld worden ingevoerd op plastic flesjes tot 1 liter. 

Elke minuut 1 miljoen flesjes verkocht

De wereldwijde consumptie van plastic stijgt nog steeds. In 2004 werden er 300 miljard plastic flesjes verkocht; in 2016 waren dat er 480 miljard. Dit aantal zal naar verwachting stijgen naar 583,3 miljard in 2021. Tegenwoordig worden er elke minuut 1 miljoen plastic flesjes verkocht.

Voor een groot gedeelte is de enorme vraag naar plastic flessen het gevolg van de verstedelijking van China. Daar wordt bijna een kwart van alle plastic flessen gebruikt. 
Minder dan de helft van alle in 2016 gekochte plastic flesjes werd ingezameld voor recycling. Van slechts 7% van deze flesjes zijn nieuwe PET-flessen gemaakt. De meeste flessen komen op de vuilnisbelt of in het milieu terecht. Geschat wordt dat er elk jaar tussen de 5 en 13 miljard kilo aan plastic afval in de oceanen terechtkomt; dat is een volle vuilniswagen per minuut.