Barack Obama en zijn team zullen zich ongetwijfeld verkneukelen over de weersomstandigheden in de stad Tampa in Florida. Daar zou vandaag de Republikeinse conventie beginnen, maar die is uitgesteld tot morgen door orkaan Isaac.

De conventie is de kans voor Mitt Romney om zich met beoogd vicepresident Paul Ryan officieel voor te stellen aan Amerika.

Running mate Paul Ryan (42) is afgevaardigde van de staat Wisconsin en aartsconservatief. Hij is stellig tegen het homohuwelijk en tegen abortus. De zogenaamde social issues. Ook staat hij bekend om zijn bezuinigingsdrift.

Een dikke week geleden maakte conservatieve republikein Todd Akin het Romney en zijn team onverwacht moeilijk. Deze afgevaardigde van de staat Missouri en vroegere collega van Ryan liet zich uit over verkrachting. Een vrouw zou hier niet zwanger van worden volgens Akin. Abortus blijft bij Akin uit den boze, ook als een vrouw verkracht is.

Akin's uitspraken dwingen Romney en Ryan kleur te bekennen over social issues zoals abortus en het homohuwelijk. En daar willen ze het tijdens de conventie juist niet over hebben. Romney's troef is de zwakke kant van Obama aanpakken, de economie. In plaats daarvan dreigt het in Florida nu te gaan het over de sociale onderwerpen die hem juist stemmen kunnen kosten.

In EenVandaag een reportage over deze zogenaamde social issues van Romney en een kort gesprek met correspondent Michiel Vos.

De Amerikaanse presidentsverkiezingen zijn op 6 november. Mitt Romney neemt het op tegen de huidige president Barack Obama.