Kreeg hij een ongeluk? Pleegde hij zelfmoord? Of is hij om het leven gebracht? Toos Beentjes worstelt al dertig jaar met de vermissing van haar broer Piet uit Den Helder. In 1987 verdwijnt hij van de ene op de andere dag op het Waddeneiland Texel.

Uit de film ‘Piet is weg’ van regisseur Jaap van Hoewijk blijkt dat de politie op Texel geen onderzoek heeft gedaan naar de verdwijning. Alleen een team van de gemeentepolitie in Den Helder doet kort onderzoek naar de zaak. De agenten aan de wal concluderen al snel dat Piet zelfmoord moet hebben gepleegd. “Zonder echt onderzoek te doen, zei de politie tegen me dat Piet wel weer aan zou spoelen.” Toos Beentjes probeert al 30 jaar lang antwoord te krijgen op wat er gebeurd is.  

Nederland kent 1500 langdurig vermiste personen. De opsporing laat volgens meer achterblijvers te wensen over. De IDFA-documentaire over de verdwijning van Piet Beentjes is voor de politie aanleiding om het onderzoek nieuw leven in te blazen.

Gebrekkig politiewerk

In de documentaire reconstrueert de maker tot in detail de verdwijning - aan de hand van verhalen van de laatste ooggetuigen, interviews met politiemensen en eigen onderzoek naar Piet’s vermissing. Regisseur Jaap van Hoewijk is verbijsterd over het gebrekkige politiewerk: “Desinteresse, nooit gehoorde getuigen, dossiers die zoek geraakt zijn en Piet die niet geregistreerd blijkt te zijn in een databank. ik raakte verzeild in een wereld van Kafka.” 

Steunpunt voor ontevreden achterblijvers

Hoewel de politie anno 2017 veel serieuzer onderzoek doet naar vermissingen, gaat het in sommige gevallen nog steeds niet goed. Zegt Sebas Diekstra van het SOS Vermist, een steunpunt dat achterblijvers helpt met onderzoek als de politie dit nalaat. "Wat voor ons wel vaststaat is dat de politie in sommige zaken te langzaam optreedt. Daar blijven we tegen vechten zolang er onvoldoende capaciteit is en ervaring.” Het is de reden waarom Diekstra met een aantal oud rechercheurs het steunpunt heeft opgericht, achterblijvers kosteloos om hulp kunnen vragen.

Hoop op nieuw onderzoek

Toos Beentjes houdt een website bij over de vermissing en hoopt dat er met de documentaire en het nieuwe onderzoek door de politie meer duidelijkheid komt over het lot van haar verdwenen broer.  “Na het overlijden van mijn moeder realiseerde ik me dat ik de enige ben die alle ins-en outs kent rond de vermissing van Piet. Als mij morgen iets gebeurt, dan kent niemand het complete verhaal nog. Met deze documentaire wordt voorkomen dat de vermissing van Piet wordt vergeten.”

De documentaire gaat dit weekend in premiere en wordt aanstaande dinsdag 21 november om 20:25 uur, uitgezonden op NPO2. Kijk de trailer van de documentaire hieronder.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.