Wist je dat álle tubes tandpasta die ooit gemaakt zijn nog altijd op aarde rondzwerven? De plastic tubes zijn niet recyclebaar en daarmee hartstikke slecht voor het milieu. Maar er is een oplossing: plasticvrije tandpasta-tabletten.

De bedoeling van deze tabletten is dat je het tussen je kiezen kapot bijt en dan met een natte tandenborstel de pasta verdeelt en gaat poetsen. De pasta zal net als een gewone tandpasta gaan schuimen en je mond reinigen.

900 miljoen tubes

Mike Medicoff and Damien Vince, de oprichters van Change Toothpaste, zochten een manier om beter voor het milieu te zorgen. Toen ze erachter kwamen dat tandpasta-tubes niet recyclebaar zijn en daardoor 500 jaar lang op aarde blijven, wilden ze daar een alternatief voor bedenken. Jaarlijks worden er alleen in de Verenigde Staten al 900 miljoen tubes geproduceerd.

Medicoff en Vince kwamen daarom met het idee voor een milieuvriendelijk tandpasta-tablet. Sinds de oprichting van hun bedrijf in januari probeerden ze 119 recepten uit tot ze het perfecte recept vonden. In de vegan tabletten zitten zo min mogelijk chemicaliën en geen noten, melkproducten of gluten. De verpakking is 100 procent recyclebaar. Via crowdfunding hopen de bedenkers nu geld in te zamelen om hun product verder te ontwikkelen.

De uitvinders van de tandpasta-tabletten vertellen over hun product

'Zero waste' leven

De populariteit van een 'zero waste'-leefstijl is de afgelopen jaren enorm gestegen. Het doel hiervan is om zo weinig mogelijk afval te maken. Zo wordt plastic vermeden en bestaat kleding zoveel mogelijk uit recyclebaar materiaal. Verschillende organisaties bieden producten die een zero waste leven makkelijker maken, met bijvoorbeeld glazen drinkflessen en plasticvrije 'shampoo bars'.

Lees ook

Ook winkelketens gaan mee met de trend. Zo verkopen verschillende kledingwinkels duurzame kleding en bij supermarkten hebben ze herbruikbare zakjes voor groenten en fruit. Daarnaast zijn shampoos, douchegels, bodylotions en deodorant in zero waste varianten verkrijgbaar.