Ard van der Steur, minister van Veiligheid en Justitie, gaat om de tafel met de vereniging van brandweervrijwilligers, bonden en het Veiligheidsberaad om te praten over de terugloop in het aantal brandweervrijwilligers. Dat zei hij dinsdag na vragen uit de Tweede Kamer. 

Door onder andere bezuinigingen en zorgen over de eigen veiligheid is er een daling van circa twee procent te zien bij de vrijwillige brandweerkorpsen. Volgens Van der Steur ging het aantal van 2012 tot 2014 met 816 omlaag naar 2.0155. Hij erkende dat er een 'serieus probleem' is.

Nine Kooiman van de SP is één van de Kamerleden die druk op de ketel wil. 'De werkvloer is het zat, de vrijwilligers voelen zich niet gehoord en er wordt geëxperimenteerd met veiligheid.' Van der Steur bezwoer dat de veiligheid nooit in gedrang mag komen.

Vanavond in EenVandaag een reportage over de grote zorgen rondom het toenemend aantal thuiswonende senioren dat overlijdt na een brand. Gisteren besteedde EenVandaag uitgebreid aandacht aan de grote leegloop van de vrijwillige brandweerkorpsen. Bekijk hier de uitzending.