Het CETA-akkoord dreigt te stranden in de Kamer volgende week, dus doet minister Sigrid Kaag een ultieme oproep aan het parlement. "Dit akkoord is echt heel belangrijk."

Ruim 7 jaar is erover onderhandeld en gesteggeld in Europa, maar in het zicht van de haven zou het alsnog kunnen stranden: het Europese handelsakkoord met Canada . Dit akkoord staat op losse schroeven, nu de Kamer het volgende week mogelijk gaat weg stemmen.

Europese blamage dreigt

Coalitiepartij ChristenUnie houdt voorlopig zijn kaarten tegen de borst, maar heeft grote twijfels. En ook de PvdA-eerst voorstander van het verdrag- heeft inmiddels de overstap naar het 'nee-kamp' gemaakt.

Zo zou Nederland het eerste EU-land kunnen worden dat tegen het akkoord stemt. Een Europese blamage dreigt en zet verantwoordelijk minister Sigrid Kaag alle zeilen bij om het verdrag te redden. "Het is een heel belangrijk akkoord. Het is een verdrag waar Nederland veel baat bij heeft. Het zegt ook iets over hoe wij ons willen opstellen in de wereld, samen met een hele belangrijke bondgenoot Canada."

Lees ook

Spanning coalitie

Toch houdt coalitiepartij ChristenUnie het tot het laatste moment spannend. Een definitief standpunt wil de partij pas innemen na het debat in de Kamer. CU-Kamerlid Joël Voordewind: "We gaan het debat met het kabinet aan. We hopen dat er waarborgen komen over onze zorgpunten. Pas daarna gaan we de balans opmaken als fractie."

Deze opstelling wekte eerder deze week behoorlijk wat irritatie op bij regeringspartner VVD. Kamerlid Arno Weverling van die partij: "Als we met Canada niet eens een goed handelsverdrag kunnen sluiten, met welk land dan wel? Ieder weldenkend mens in de Kamer moet zich dat dat realiseren. Het gaat om welvaart en banen. Het is dus in ieders belang dat we dit verdrag steunen.

Hoop op steun PvdA

Minister Kaag houdt nog goede hoop dat de PvdA het verdrag toch zal steunen. Kaag: "Ja, die draai, misschien hoort dat erbij. Maar ik vind het wel jammer en het is ook niet goed voor Nederland. En de PvdA weet precies wat erin het verdrag staat. Mijn voorganger Ploumen heeft dat uitstekend uit onderhandeld in het vorige kabinet."

Inmiddels hebben 13 EU-lidstaten het verdrag goedgekeurd via hun nationale parlementen. Als één lidstaat tegenstemt is het akkoord in principe van de baan.

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.