We zitten in een economische crisis als gevolg van die andere crisis: corona. Het CBS ziet dat onze uitgaven zijn gedaald, terwijl onze inkomsten zijn gestegen. Lilian Marijnissen wil mensen meer geld geven, zodat ze het ook uítgeven. Werkt dat zo?

Dat we in deze crisis de hand op de knip houden, is niet onlogisch en goed verklaarbaar gezien de economische onzekerheid. De SP ziet het liefst het minimumloon stijgen, onder meer om de economie te stimuleren. Partijleider Marijnissen stelde bij het televisieprogramma Buitenhof: "Als je een laag loont hebt en je krijgt ineens meer te besteden, dan is dat ook goed voor de economie. Want mensen gaan dat meteen uitgeven. Daar profiteert het mkb ook weer van."

Anders denken over minimumloon

Econoom en journalist Martin Visser van de Financiële Telegraaf ziet dat het denken over het minimumloon de afgelopen jaren flink is veranderd.

"Uit steeds meer onderzoeken blijkt dat het verhogen van het minimumloon een positief effect heeft op de arbeidsmarkt. Je zou denken: je prijst jezelf uit de markt, omdat je te duur wordt voor het bedrijfsleven, maar dat is helemaal niet het geval. Althans: veel minder dan eerder werd gedacht", zegt Visser.

Meer geld uitgeven met laag inkomen

En ook voor de economie kan het inderdaad een stimulans zijn, zoals Marijnissen beweert. Dat ziet zowel Peter Hein van Mulligen van het CBS, als Visser. Van Mulligen: "Als je kopen wilt stimuleren, werkt dat beter door de lage inkomens te verhogen. Mensen met lagere inkomens sparen veel minder. Voor elke extra euro die ze erbij krijgen, zullen ze dus meer uitgeven dan mensen met hogere inkomens."

Volgens Van Mulligen is dat simpel te verklaren omdat mensen met hogere inkomens ook meer ruimte hebben om geld te sparen. "Ik denk ook dat het voor de economie goed kan zijn", zegt Visser. "Als mensen met een lager inkomen meer te besteden krijgen, dan zullen ze dat ook uitgeven. Aan eerste levensbehoeften in de supermarkt bijvoorbeeld." Wel vraagt Visser zich af of het mkb daar dan ook direct iets van merkt.

Lees ook

Mkb ziet geen ruimte

Voorzitter Hans Biesheuvel van Ondernemend Nederland en vertegenwoordiger van veel mkb'ers ziet voorlopig niets in een hoger minimumloon. Ook al is het minimumloon per wet geregeld, Biesheuvel vindt niet dat de politiek er over zou moeten gaan.

"Het verhogen van het minimumloon klinkt sympathiek, maar het is niet aan de politiek om over te beslissen. Over lonen wordt besloten via cao's aan de onderhandelingstafel. Als er ruimte is, vind ik het prima, maar heel veel sectoren vechten voor hun voortbestaan. Ruimte voor loonsverhoging is nu dan ook uitgesloten." Marijnissen had dit standpunt van werkgevers al wel verwacht.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.