De politieke partijen in Den Haag lijken er niet uit te komen na 73 dagen formeren. Daarom is een minderheidskabinet de enige nog serieuze oplossing. Dat stelt de Raad voor het Openbaar Bestuur. Die raad is een van de belangrijkste adviesorganen van de regering en het parlement. De raad mag zich ongevraagd bemoeien met bestuurlijke kwesties.

Sarah de Lange van de Raad voor het Openbaar Bestuur stelt dat een minderheidskabinet veel wendbaarder is dan een meerderheidskabinet. “Zeker in de huidige situatie van versnippering. Wij denken dat zo’n minderheidskabinet daardoor veel stabieler kan zijn op termijn.”

De Lange realiseert zich dat veel mensen snel zullen denken aan Rutte-I. In 2010 had de VVD een coalitie gevormd met het CDA van Verhagen, waarmee ze in essentie een minderheidskabinet vormden. Wilders verleende met zijn PVV gedoogsteun en zo kwam men aan 76 zetels. Dat werden er 75 toen Brinkman de PVV verliet.

In 2012 klapte dat kabinet na zeven weken onderhandelen in het Catshuis over de begroting. “Ik denk dat mensen zich dat herinneren als een heel vervelende ervaring, qua minderheidskabinet. Maar dat was helemaal geen klassiek minderheidskabinet zoals men dat in Scandinavië wel kent.”

Vanavond in EenVandaag een gesprek met Sarah de Lange.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.