Tienduizend banen staan op de tocht, materieel staat door geldtekort stil en de arbeidsvoorwaarden dreigen te versoberen. Staken mogen militairen niet, maar vanaf vandaag organiseren de vakbonden toch acties om duidelijk te maken dat militairen de armoe en bezuinigingen zat zijn. De aftrap van de estafetteacties start vandaag op vliegbasis Leeuwarden, niet geheel toevallig omdat deze basis als mogelijke bezuinigingspost wordt gezien.

Minister Hans Hillen van Defensie heeft onlangs aangekondigd de komende jaren zeker 1 miljard euro te moeten bezuinigen. Kaderleden van de ABVAKABO FNV, ACOM, AFMP/FNV, CNV Publieke Zaak, FVNO|MHB en de Marechausseevereniging gaan vandaag verkleed als hulpkerstmannen pamfletten uitdelen aan het personeel van de luchtmachtbasis. Op de pamfletten staat: ‘Is dit de kerstbonus waar je op zit te wachten?’.

De bonden stellen de volgende eisen: Geen gedwongen ontslagen, koopkrachtbehoud, sociaal beleid en voldoende middelen zodat militairen en burgermedewerkers van Defensie hun werk fatsoenlijk en veilig kunnen doen.

Militairen Friesland beginnen estafetteacties