Gemiddeld wast een Nederlander 4 á 5 keer per jaar zijn auto. Hoeveel water daarbij gebruikt wordt en hoe slecht dat is voor het milieu, hangt nogal af van welke methode je gebruikt.

Bovag-voorzitter Han ten Broeke dacht het antwoord te hebben gevonden.

Hij baseerde zich in de tweet op informatie van de website van het Wereld Natuur Fonds.

Carwash

"Bij een beurt in de wasstraat wordt 350 tot 450 liter water gebruikt. Zowel vers als gerecycled water", zegt mede-eigenaar Theo Heikamp van Dico carwash, een bedrijf dat machines voor wasstraten levert. Gemiddeld gaat het daarbij om 150 liter vers water. Bij de zuinigste apparaten wordt 70 liter vers water gebruikt.

Lex Peters van ANAC Carwash, met 14 vestigingen de grootste carwashonderneming van Nederland, noemt een getal van 400 liter water per wasbeurt waarvan 50 liter nieuw water. Het gekozen wasprogramma maakt daarbij bijna niet uit. "Dat levert bijna geen variatie op. Het grootste verschil maakt een bodemreiniging. Dat levert 120 tot 150 liter extra waterverbruik op", zegt Peters.

Luister hier naar het onderwerp in de radiouitzending van EenVandaag

Gefilterd water

Dat verse of nieuwe water komt niet uit de drinkwaterleidingen, maar wordt opgepompt uit het grondwater en daarna gefilterd. Tot 10 duizend liter mogen wasstraten dat zonder vergunning doen, maar ze hebben wel een meldplicht. Dat water krijgt een behandeling waardoor het bij het opdrogen geen kringen achterlaat in tegenstelling tot kraanwater.

De mensen die thuis aan de slag gaan met emmer en tuinslang vallen in twee categorieën uiteen, legt Heikamp uit. "De fanatieke autobezitter die heel netjes bezig is om krasvrij zijn auto te wassen, zal ongeveer 6 emmers of 80 liter water gebruiken. Iemand die minder kritisch is, pakt een emmertje sop en zijn tuinslang en komt uit op 65 liter." Zelf aan de slag met een waterspuit in een wasbox kan natuurlijk ook. Daarbij komt 10 liter water per minuut uit de hogedrukspuit. Gemiddeld is een autobezitter daar 5 minuten mee bezig, dus dat kost 50 liter water.

Lees ook

Kentekencamera's

Uit onderzoek van Bovag onder wasstraatondernemers en hun klanten komt naar voren dat een Nederlander gemiddeld acht keer per jaar zijn auto door de wasstraat haalt. Toch blijkt uit gegevens van kentekencamera's dat dat getal niet klopt. Volgens Heikamp is er sprake van sociaal wenselijke antwoorden. "Uit informatie van de camera's blijkt dat een Nederlander gemiddeld maar 4 tot 5 keer per jaar zijn auto wast."

Uit bovenstaande blijkt dat het qua waterverbruik niet heel veel uitmaakt of je door de wasstraat gaat of thuis de auto wast. Toch is het volgens Heikamp van Dico Carwash voor het milieu veel beter om door de wasstraat te gaan. Ten eerste gebruiken ze geen drinkwater, maar grondwater. Ten tweede: "Wij filteren het water voordat we het lozen. Dat doen mensen thuis niet, dan zit alle zeep en vuil er nog in."

Het Wereld Natuur Fonds is gevraagd naar de bron van de informatie op hun website, maar heeft die nog niet kunnen leveren.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.