De Nederlandse Staat hoeft niet meer te doen tegen luchtvervuiling dan nu het geval is. Dit bepaalde het gerechtshof in Den Haag vandaag. Toch zijn de eisers niet ontevreden. "Het heeft zeker zin gehad."

Milieudefensie verloor het hoger beroep in de zaak tegen de Staat dan misschien wel, er is wat hen betreft wel degelijk winst geboekt. Want onder druk van de rechtszaak zijn inmiddels al veel maatregelen genomen.

'Nu al recht op gezonde lucht'

Mede-eiser in de zaak Paul Busker deelt de analyse van Milieudefensie. "Aan de ene kant is het teleurstellend, maar ik begrijp het ook wel. Het Hof verwijst naar een kort geding dat Milieudefensie in 2017 aanspande." In dat kort geding bepaalde de rechter dat Nederland maatregelen moet nemen om te voldoen aan de Europese luchtkwaliteitswet.

Lees ook

"Daardoor zijn er inmiddels al een hoop maatregelen genomen", zegt Milieudefensie hierover op haar website. Milieudefensie vindt de uitspraak "teleurstellend, maar eigenlijk een gevolg van onze eerdere overwinning. Onze rechtszaak was zeker nuttig, en heeft een hoop in gang gezet." Busker onderschrijft dit: "In principe hebben we nu al recht op gezonde lucht."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.