Hoe ziet je werkende leven eruit als je gestuurd wordt door een app? Een app die ook nog eens nauwgezet je prestaties bijhoudt en je iedere dag een rapportcijfer geeft. Journalist en schrijver Jeroen van Bergeijk besloot om het uit te vinden. Hij meldde zich bij Uber en werkte vijf maanden als taxichauffeur voor het omstreden bedrijf.

Bijna een half jaar geleden liet hij zich omscholen: hij haalde een chauffeursdiploma, vroeg een taxivergunning aan, schreef zich in bij de Kamer van Koophandel, regelde een auto en organiseerde de benodigde papieren.

Nog een heel gedoe, maar Van Bergeijk was heel gemotiveerd: "Als consument ben ik een fan van Uber. Maar ik vroeg me wel altijd af hoe die jongens daarvan rondkomen. Want die ritjes zijn zo goedkoop. Daarnaast is Uber een controversieel bedrijf. Dus ik was wel heel benieuwd hoe het was om daar voor te werken. Het was ook wel echt een droom van me om taxichauffeur te worden."

Minimumloon

Leuk vond Van Bergeijk het zeker. Maar om er een goed inkomen mee te verdienen, zoals Uber het had voorgespiegeld, dat viel hem flink tegen. "Na het aftrekken van de benzine, de 25 procent commissie die je aan Uber moet betalen en het leasen van de auto, houd je nog maar weinig over. Wat je uiteindelijk overhoudt is op z'n best het minimumloon."

Van Bergeijk is volledig afhankelijk van de Uber-app. Daar komen zijn ritjes binnen, maar houdt ook zijn prestaties nauwekeurig bij. "De app is eigenlijk je baas en neemt ook steeds meer je leven over. Je hoeft niet meer na te denken. De app vertelt je wat je moet doen."

Van Bergeijk krijgt steeds meer zijn draai te pakken. Hij verdient in zijn laatste maand 10,57 euro per uur, net boven het minimumloon. Maar dan wordt hij ziek. "Dat kan je je niet permitteren, want alle risico’s liggen bij de taxichauffeur." Sinds vorige week is Van Bergeijk geen Uber-chauffeur meer. "Ik mis het wel. Het leukste is om zo veel verschillende mensen te ontmoeten."

Het boek over zijn ervaringen als taxichauffeur voor Uber verschijnt in het voorjaar van 2018.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.