De Australische journalist Paul McGeough, verbleef de eerste weken van de MH17-ramp in de frontlinie om te praten met de rebellen, bewoners, hulpverleners en om verslag te doen vanaf de rampplek. Paul is een door de wol geverfde Midden-Oosten-correspondent en chef buitenland voor de Sydney Moring Herald.

Deze ramp heeft Paul veel dieper geraakt dan alle andere. Voor het eerst heeft hij als ‘objectief journalist’ het gevoel dat hij vanuit zijn hart en zijn menselijkheid ’iets moet doen’ om nabestaanden te helpen met het verwerken van de ramp.

Zonnebloemen

Hij bedenkt een plan en stopt een van zijn koffers vol met zonnebloemzaadjes van de bloemen die bloeiden op het veld waarin de MH17 neerstortte. Hij doet er aanvankelijk niets mee maar rond kerst start hij een ongewone actie, door aan alle nabestaanden die dat willen zonnebloempitten te sturen. Het begint met het versturen van een paar doosjes met zaadjes met een brief en overal ter wereld sturen nabestaanden hem reacties terug. In zijn kantoor hangen nu foto’s van mensen die overal ter wereld deze zaadjes planten.

Inmiddels bloeien de zonnebloemen in Australië, Maleisië en in Europa.

EenVandaag zoekt Paul McGeough op in Washington en praten met hem over de eerste weken van de ramp, de onmacht die hier bij komt kijken en het mooie initiatief van de zonnebloempitten.

Morgen in EenVandaag deel 2: we spreken met drie nabestaanden die de zonnebloemzaadjes ontvingen. Wat betekenen de bloemen voor hen?