Opnieuw zijn er aanwijzingen gevonden voor de betrokkenheid van Rusland bij het neerhalen van MH17. Ditmaal door de Russische onderzoekskrant Novaja Gazeta. Volgens de krant zou de Russische oud-legerofficier Sergej Doebinski hebben gezegd dat Moskou verantwoordelijk was voor de fatale crash van vlucht MH17 op 17 juli 2014.

Doebinski zou zijn uitlatingen hebben gedaan tegenover Sergej Tioenov, een oud-strijdmakker van hem. " Je denkt toch niet dat ik het was? Dat hebben die monsters uit Moskou gedaan!" zou Doebinski tegen Tioenov gezegd hebben.

Als de getuigenis van deze Tioenov klopt, dan is het voor het eerst dat een direct betrokkene toegeeft dat Rusland schuld heeft aan het neerhalen van vlucht MH17.

Bellingcat

De verklaring van Tioenov is volledig in lijn met de bevindingen van de onderzoeksjournalisten van Bellingcat. Ook Bellingcat concludeerde eerder al dat Doebinski, en dus Rusland, betrokken moet zijn geweest bij het neerschieten van MH17. Ook het Joint Investigation Team (JIT), dat de daders probeert op te sporen en berecht te krijgen, concludeerde eerder al dat de BUK-raket, waarmee vlucht MH17 neergeschoten werd, vanuit Rusland naar de Oekraïne was vervoerd en weer terug.

Vraag is hoe betrouwbaar de verklaringen van Tioenov zijn en wat ze zouden kunnen betekenen voor het verdere strafrechtelijke onderzoek naar de daders? Volgens internationaal rechtsgeleerde Geert-Jan Knoops zal er veel meer voor nodig zijn dan een aantal verklaringen van betrokkenen om eventueel tot berechting te kunnen komen, als het überhaupt al tot een rechtszaak zal komen. Want dat blijft, gezien de enorme belangen die op het spel staan, zeer de vraag volgens Knoops.  

Malaysia Airlines-vlucht MH17 stortte op 17 juli 2014 neer nabij het Oost-Oekraïnse dorp Hrabove nadat het toestel was geraakt door een luchtdoelraket. Aan boord waren 298 mensen, waarvan 283 passagiers en 15 bemannigsleden. 193 inzittenden hadden de Nederlandse nationaliteit. 

Bekijk hier een eerdere reportage die EenVandaag maakte over de Russische betrokkenheid bij MH17: 

De Russische betrokkenheid bij MH17

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.