Hoe ga je om met gevoelens als angst en stress? Bij scholenkoepel RVKO in Rotterdam krijgen leerlingen hier sinds kort les over. De lessen moeten hen helpen om door deze lastige coronaperiode heen te komen.

De lessen 'levenskunde' zijn onderdeel van een herstelplan voor leerlingen die angst, stress of een leerachterstand hebben door corona. Maar ook voor kinderen die met (huiselijk) geweld te maken hebben.

Last van de lockdown

"Juist nu willen we kinderen leren hoe ze kunnen omgaan met tegenslagen", zegt een woordvoerder van initiatiefnemer Augeo, een organisatie die zich inzet voor kwetsbare kinderen. Met veel jonge mensen gaat het mentaal niet goed tijdens de lockdown. Volgens deskundigen kan het 2 tot 5 jaar duren voordat ze daar volledig van hersteld zijn.

Dankzij het noodfonds dat Augeo beschikbaar stelt, volgen de komende maanden zo'n 13.000 kinderen op 113 verschillende scholen de lessen levenskunde.

Lees ook

Yoga en mindfulness

Scholen kunnen kiezen uit verschillende lespakketten, waaronder yoga en mindfulness. Dit onderdeel helpt leerlingen meer rust te vinden, wat weer effect heeft op het zelfvertrouwen, concentratievermogen en ontspanning.

Ook leren kinderen tijdens de lessen te werken aan hun persoonlijke ontwikkeling en hoe ze zelf invloed kunnen uitoefenen op hun geluk. Ze leren wat geluk is, hoe ze positief kunnen denken, zelfvertrouwen krijgen, maar ook wat dankbaarheid is en hoe ze hun talenten of toekomstdromen ontdekken. Bij een aantal lessen ligt de focus op angsten de baas worden, weerbaarder worden en stress en spanning aanpakken.

Directeur Christophoor
Bron: EenVandaag
Directeur Ria Post van basisschool Christophoor in Rotterdam vindt de lessen levenskunde erg belangrijk.

Goede basis meegeven

Aan de lessen levenskunde is veel behoefte, zegt directeur Ria Post van basisschool Christophoor in Rotterdam. "Een relatief grote groep van onze leerlingen groeit op in een kwetsbare situatie. Ze komen met al die emoties op school, weten niet hoe ze ermee om moeten gaan onderdrukken ze of uiten ze op een verkeerde manier."

Om leerlingen een goede basis mee te geven voor de rest van hun leven, staat het voor Post als een paal boven water dat hier aandacht aan besteed wordt.

Invloed op de toekomst

Lessen in levenskunde zorgen er volgens Augeo voor dat gedachten aan suïcide minder worden, kinderen beter in hun vel zitten, beter leren en minder crimineel gedrag vertonen.

"Als er overal in Nederland aandacht voor deze lessen komt, zullen er later minder volwassenen zijn die met zichzelf in de knoop zitten", zegt schooldirecteur Post.

Thuis aandacht aan besteden

Naast lessen voor kinderen, is het ook belangrijk dat ouders thuis aandacht besteden aan de emoties van hun kinderen, zegt Post. "Als er thuis iets wordt aangeleerd en op school iets anders, wordt dat laatste teniet gedaan."

Het is een extra uitdaging om alle gezinnen te bereiken, denkt de schooldirecteur. "Vooral de kwetsbare gezinnen en gezinnen die de Nederlandse taal niet machtig zijn. Maar die uitdaging gaan wij graag aan." In een volgend traject hoopt haar school ook ouders te betrekken door middel van cursussen.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.