Morgen begint in Brussel de informele Eurotop met alle EU-regeringsleiders. Er wordt onder andere over de meerjarenbegroting gesproken en over hoe die er na de Brexit uit moet gaan zien. De EU wil de begroting omhoog gooien, Nederland ziet daar niks in. Hoewel: D66 vindt het een goed idee, maar de VVD dan weer niet. Met welke boodschap gaat Rutte daarmee om in Brussel? 

Vanavond dineert hij eerst nog met alle EU-leiders onder leiding van de Belgische premier Michel. Mathieu Segers, Europadeskundige van de Maastricht University, stelt: "De Duitsers stellen: we willen meer geld in Europa investeren door de instituties te versterken. Nederland wil geen geld erbij en de verantwoordelijkheid bij de lidstaten leggen."

Er staat meer op het spel

Oftewel: een ingewikkelde discussie.  Maar komende week staat er meer op het spel. We krijgen volgende week te zien welke visie Rutte heeft over de toekomst van Europa. Dat doet hij vanuit Berlijn. Rutte die eerder stelde dat je naar de oogarts moet als je visie hebt. Segers: "Hij is naar de oogarts gegaan, de oogarts heeft gezegd: u bent politicus, dus u moet een beetje visie hebben, er is in feite niets met u aan de hand."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.