Op 26 maart dit jaar zonk het Zuid Koreaanse marineschip de Cheonan na een mysterieuze explosie in de Gele Zee. Nu, een maand later, druppelen berichten binnen dat het schip tot zinken zou zijn gebracht door een bemande torpedo van Noord Koreaanse makelij. Hebben we te maken met een nieuw wapen, ontsproten uit het geniale brein van de Geliefde Leider Kim Jong-Il?

Nou nee. Sterker nog, de eerste bemande torpedo werd al ingezet toen de Kim Il-Sung, de vader van Kim Jong-Il, ook wel bekend als de Grote Leider of de Eeuwige leider, nog maar 6 jaar oud was. De Mignata ofwel bloedzuiger werd in 1918 voor het eerst ingezet door de Italiaanse marine en wist twee Oostenrijkse schepen tot zinken te brengen.

Ondanks het succes wordt het concept niet overgenomen door andere zeevarende naties. Tot aan de Tweede Wereldoorlog. Aanvankelijk is het alleen de Italiaanse marine die acties onderneemt met zogenaamde Maiale. Zo weten ze in de haven van Alexandrië twee Britse gevechtsschepen uit te schakelen en voeren ze met name in 1943 een serie succesvolle aanvallen uit op geallieerde schepen.

De Maiale

Wellicht onder de indruk van dit succes gaan de Britten vanaf 1943 ook experimenteren met bemande torpedo’s, zij het met wisselend succes. Later worden ze ingezet om mijnen te ruimen.

De Chariot MI

Ook de Duitsers grijpen naar het wapen, maar pas als de Kriegsmarine vrijwel volledig vleugellam is. De Duitse bemande torpedo’s worden beschouwd als een wanhoopswapen. Voor de kust van Normandië weet een Duitse bemande torpedo van het type Negger een Poolse kruiser te beschadigen.

De Negger

De Japanse marine was de enige partij die de een- en tweepersoons duikboten letterlijk als bemande torpedo’s inzette, ofwel als zelfmoordwapen. De naam van de torpedo was dan ook Kaiten, wat Terugkeer naar de hemel betekent. Ondanks zo’n 100 aanvallen met de Kaiten zijn er maar twee succesvolle aanvallen bekend:

Na de oorlog ontwikken verschillende landen, waaronder Egypte en Argentinië bemande torpedo’s, maar voor zover bekend worden ze nooit ingezet voor oorlogshandelingen. Tot Noord Korea ze een maand geleden mogelijk inzette tegen een marineschip van het buurland.

Nog even wild speculeren: Of Kim Jong-Il op de hoogte is van de geschiedenis is niet bekend. Wel bekend is dat Kim een groot filmliefhebber is. En dan met name James Bondfilms. Zou geïnspireerd zijn door de Bondfilm 'On Her Majesty’s Secret Service' toen hij sanctioneerde dat 13 speciale commando’s getraind moesten worden om als bemande torpedo op Zuid Koreaanse schepen te worden afgestuurd?

De bemande torpedo uit ‘On Her Majesty’s Secret Service’:

Menselijke torpedo's in de Gele Zee?

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.