Marokkaanse Nederlanders die zich solidair opstellen met de demonstranten in Marokko, worden volgens actiegroep RifAlert! bedreigd en geïntimideerd. Vanaf vandaag kunnen zij zich melden bij een speciaal meldpunt. Hebben we na de lange arm van Ankara nu ook met de lange arm van Rabat te maken? En leidt dit ook tot toenemende spanning in Nederland?

Er zijn al weken protesten in het Rifgebergte in Marokko, het gebied in het noorden van het land. De Marokkanen protesteren tegen onderdrukking, werkloosheid en corruptie. Directe aanleiding is de dood van visverkoper Mohsin Fikri. Hij kwam om het leven in een vuilniswagen toen hij probeerde zijn in beslag genomen vis terug te halen. 

Weinig effect

Schrijver Mohammed Benzakour reisde de afgelopen weken, voor zijn nieuwe boek, door de Berbergebieden in Marokko. Uit solidariteit liep hij mee in de protesten. Toch denkt hij dat de protesten weinig effect zullen sorteren. In Radio EenVandaag legt hij uit waarom.

De protesten hebben ook zijn uitwerking onder de Nederlands Marokkaanse gemeenschap. De actiegroep RifAlert! heeft een speciaal meldpunt opgericht. Volgens Marokko-kenner aan de Universiteit van Leiden, Paolo de Mas, draagt zo'n meldpunt juist alleen maar bij aan de oplopende spanningen. 'We moeten ons meer zorgen maken over de lange arm van Ankara dan over de lange arm uit Marokko', vertelt hij in Radio EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.