Zes op de tien Flevolanders (62%) vindt een uitbreiding van Lelystad Airport een goede zaak. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en Omroep Flevoland onder 770 Flevolandse leden van het Opiniepanel. Een derde (34%) vindt de op handen zijnde uitbreiding van het vliegveld een slechte zaak.

Schiphol maakte deze maand bekend dat het 90 miljoen euro uittrekt voor de uitbreiding van Lelystad Airport. Schiphol denkt binnen enkele jaren het maximale aantal vluchten te hebben bereikt en wil Lelystad gebruiken als extra luchthaven.

Meer dan de helft van de deelnemers (55%) maakt zich geen of weinig zorgen over geluidsoverlast door het vliegveld. 45 Procent maakt zich daar wel zorgen over. Mogelijke geluidsoverlast is de belangrijkste reden om tegen de uitbreiding van Lelystad Airport te zijn. Ook wijzen tegenstanders op mogelijke schadelijke milieueffecten.

De belangrijkste reden om voorstander te zijn van het vernieuwde Lelystad Airport is de economische groei die uitbreiding zou opleveren. Deelnemers noemen zowel de stijgende werkgelegenheid in de provincie als de opbrengsten uit toerisme als het vliegveld in 2018 open gaat.

’s Nachts niet vliegen

De openstellingtijden van het nieuwe vliegveld zijn voorlopig vastgesteld op 06.00 uur tot 23.00 uur. Voor veel vliegtuigmaatschappijen is het aantrekkelijk om wel ’s nachts te vliegen. Maar zes op de tien Flevolanders vindt dat er ’s nachts niet van Lelystad Airport gevlogen mag worden (60%).   

Over dit onderzoek

Aan het onderzoek, gehouden op 15 tot en met 17 april 2014, deden 770  leden van het EenVandaag Opiniepanel mee uit de provincie Flevoland.

Regionale peilingen worden gehouden onder het EenVandaag Opiniepanel. Het EenVandaag Opiniepanel bestaat uit 50.000 mensen. Zij beantwoorden vragenlijsten op basis van een online onderzoek. Panelleden krijgen ongeveer één keer per week een uitnodiging om aan een peiling mee te doen. Op de meeste onderzoeken respondeert 60 tot 70 procent van de panelleden. De uitslag van de regionale peilingen zijn gecorrigeerd naar samenstelling van de provinciale bevolking en representatief voor vijf variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2012.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.