Zeventig procent van de MKB’ers is nog niet klaar voor de nieuwe privacywet. Dit blijkt uit onderzoek van MKB Servicedesk. Bijna de helft, achtenveertig procent, vindt de voorlichting vanuit de overheid slecht.

De nieuwe Europese wet, Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), geldt voor bedrijven en organisaties die persoonsgegevens verwerken. Wie vanaf 25 mei niet voldoet aan de wet, riskeert een boete tot 20 miljoen euro. Voor de hele grote databedrijven kan de boete zelfs oplopen tot vier procent van de wereldwijde jaaromzet. De AVG vervangt de Wet bescherming persoonsgegevens (Wpb) en geldt in heel Europa.

Meer en verbeterde privacyrechten

In de nieuwe verordening krijgen burgers vanaf 25 mei meer en verbeterde privacyrechten. Zo komt er recht op inzage, recht op correctie en recht om vergeten te worden. Ook moet er voor sommige gegevens toestemming worden gevraagd aan betrokkenen. Zo mag een ploegfoto van een voetbalteam vanaf 25 mei, niet zomaar worden gepubliceerd zonder toestemming van alle leden.

'Onderscheid maken tussen bedrijven'

De nieuwe regelgeving geldt niet alleen voor de grote databedrijven zoals Google, Facebook en Amazon. Ook MKB-bedrijven, de lokale bakker, slager en sportvereniging moeten aan de nieuwe regels voldoen. Volgens algemeen directeur MKB Leendert Jan Visser is dit precies het probleem. “Een bakker moet zich nu serieus afvragen of hij een privacy-officer in dienst neemt.” Visser is vooral kritisch over de hulp en voorlichting vanuit de overheid. “Door het land reizen en 99 artikelen voorlezen noem ik geen voorlichting. Je ziet het resultaat: 70 procent van de MKB bedrijven is nog niet klaar.”

Volgens de directeur van het MKB zou er in de wet onderscheid moeten worden gemaakt tussen de grote databedrijven en bedrijven en organisaties die kleinschalig met persoonsgegevens omgaan. Veel sportverenigingen en clubs draaien vooral op vrijwillig personeel. Ze hebben de capaciteit niet om te voldoen aan de AVG.

Wolfsen: hoge boetes bedoeld voor grote datareuzen

Voorzitter Autoriteit Persoonsgegevens (AP) Aleid Wolfsen laat weten dat kleine bedrijven zich niet al te veel zorgen moeten maken. “Die extreem hoge boetes zijn echt bedoeld voor de grote datareuzen als Facebook en Google, niet voor de bakker of de slager. Maar ook zij moeten natuurlijk wel aan de wet voldoen.”

MKB-directeur Visser pleit bij de uitvoering van de wet voor een onderscheid per branche. Hij noemt het ‘onzinnig’, dat een bakker aan dezelfde eisen als Google zou moeten voldoen.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.