Geen toekomstperspectief, criminaliteit en corruptie. Een groeiend aantal jonge Italianen kiest er om deze redenen voor hun thuisland te verlaten. In het buitenland, en ook in Nederland, hopen zij op een betere toekomst. Vanuit hier kiezen ze er nog wel voor te stemmen voor de aankomende Italiaanse verkiezingen van 4 maart.

“Ook al verandert er waarschijnlijk niks, vind ik het toch belangrijk om te stemmen.” Andrea Candelli is 34 jaar en woont sinds 2010 in Nederland. Aanvankelijk kwam hij voor zijn studie, maar inmiddels heeft hij een Nederlandse vrouw en een eigen bedrijf met veertig mensen in dienst. Ieder jaar vertrekken zo’n 50.000 jonge Italianen naar het buitenland. “In Italië vergaat je talent, je hebt er niks aan.”

Demografische achteruitgang van jongeren

De Italiaanse socioloog Ilvo Diamanti spreekt van een demografische achteruitgang van jongeren in Italië. De Italiaanse bevolking vergrijst deels doordat jongeren, zodra ze de kans zien, vertrekken. De meesten van hen zijn hoogopgeleid en zien in het buitenland hun enige hoop om een carrière op te bouwen.

Antropoloog Miriam Corciulo kwam vijf jaar geleden naar Nederland en is voorlopig niet van plan terug te gaan. “Ooit misschien wel, maar dan moet er wel veel veranderen. Minder corruptie in de politiek en meer kansen voor jongeren.” Voor het werk dat zij nu doet bij een ontwikkelingsorganisatie zou zij in Italië niet de kans hebben gekregen.  

‘Makkelijker om weg te gaan’

De grote veranderingen waar jonge Italianen op wachten komen maar niet. De aankomende verkiezingen zijn daardoor ook een belangrijk moment. Maar met meer dan 100.000 Italianen die per jaar emigreren, waaronder veel jongeren, is het de vraag of het land weer op de rails te krijgen is.

“Het is makkelijker om weg te gaan van het systeem door naar het buitenland te vertrekken,” zegt ondernemer Andrea. “De mensen die overblijven in Italië accepteren het huidige systeem – dan wordt het ook moeilijker om verbeteringen teweeg te brengen in het land.”

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.