Ze zijn ruim, kunnen tegen een stootje en zien er stoer uit: SUV's zijn de laatste jaren erg populair geworden. Toch is er ook een groot nadeel: de wagens zouden vaker betrokken zijn bij dodelijke ongelukken dan gewone personenauto's.

Dat zegt de European Transport Security Council, die adviseert om SUV's zoveel mogelijk uit de stad te weren. Op basis van dat advies willen GroenLinks en de PvdA dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) onderzoekt hoe vaak SUV's in Nederland betrokken zijn bij dodelijke ongelukken.

'Meer SUV's betekent meer verkeersdoden'

Hoogleraar transportbeleid Bert van Wee snapt wel waarom. "SUV's zijn groot en vooral zwaar. Ze hebben een hoge bumper, waardoor voetgangers ook hoger geraakt worden. En de neus loopt niet schuin af, waardoor je val niet gebroken wordt."

In Europa is nauwelijks onderzoek gedaan naar de veiligheid van SUV's. In Amerika wel. Het ministerie van Transport concludeerde daar dat SUV's voor voetgangers twee tot drie keer dodelijker zijn dan aanrijdingen met gewone auto's. Van Wee is niet verbaasd door die conclusie. "Het is heel simpel. Meer SUV's op de weg betekent meer verkeersdoden."

'In Europa noemen we al snel iets een SUV'

Maar hoe representatief zijn deze cijfers voor Nederland? Volgens Land Rover dealer Bas van Sloten niet: "In Europa noemen we al snel iets een SUV. Maar het gaat vaak om cross-overs die een paar centimeter hoger zijn dan gewone personenauto's. Dat is niet te vergelijken met de Amerikaanse SUV's."

Ondertussen neemt de populariteit van SUV's in Nederland alleen maar toe. Het afgelopen jaar was bijna 30 procent van de nieuw gekochte auto's een SUV.

Onderzoek zo snel mogelijk

Suzanne Kröger van GroenLinks wil daarom dat de minister zo snel mogelijk onderzoek doet naar de veiligheid van SUV's in Nederland.

"In de Verenigde Staten en ook in Duitsland staat de veiligheid van SUV's al langer op de radar. Hier nog niet. Daar moet verandering in komen." Ook de PvdA wil zo'n onderzoek.

Dealer: 'Onderzoek is onzinnig'

Lees ook

Bas van Sloten snapt niets van de discussie. "In mijn ogen zijn ze heel veilig. Je zit heel hoog in de auto. Je hebt goed zicht. Twee auto's voor me zie ik wat er gebeurt." Een onderzoek naar de veiligheid van SUV's vindt hij onzinnig. "Alle auto's worden al nagekeken door de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Er zijn TÜV-keuringen en Europese keuringen. Maar goed, tegenwoordig heb je overal tien onderzoeken voor. Die mensen zullen ook wel een boterham moeten verdienen."

Volgens de RAI vereniging worden SUV's alleen maar veiliger. Woordvoerder Floris Liebrand: "Nieuwe voertuigen worden aan zware botsproeven onderworpen. Zo zien wij dat de modernste SUV's beter scoren op veiligheid dan 10 jaar terug. Deze ontwikkeling gaat de komende jaren onverminderd door, waardoor de veiligheid van voertuigen en het risico op letsel kleiner wordt."

Tv-reportage: onderzoek dodelijke ongelukken SUV's

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.