Bij een schietpartij op een countryfestival in Las Vegas zijn zondagavond zeker vijftig doden gevallen. Dit wordt maandag door de sheriff van de stad bekend gemaakt. De schutter, een 64-jarige man, heeft volgens ooggetuigen minutenlang vanuit een hotelkamer met een automatisch wapen rondgeschoten en heeft zichzelf vervolgens gedood.

Naast de ten minste vijftig doden, zijn meer dan tweehonderd gewonden gevallen. De schutter is de 64-jarige Stephen Paddock. Hij woonde in een bejaardenhuis in Mesquite, Nevada, en volgens de politie had hij geen banden met terreurorgnisaties. Hij schoot vanaf de 32e etage van het Mandalay Bay-Hotel op het feestvierend publiek. In die hotelkamer, waar in totaal tien wapens gevonden zijn, heeft Paddock zichzelf doodgeschoten.

De ooggetuigenverklaringen stromen inmiddels binnen en ook de video’s die de festivalgangers posten laten de chaos zien. ‘’Mijn maat werd drie keer geraakt'', vertelt een ooggetuige aan ABC News. ‘’Eerst dachten we dat het vuurwerk was. Toen dook iedereen naar de grond, het schieten ging maar door. Het was chaotisch. Veel mensen werden geraakt, maar het duurde even om ze daar weg te krijgen. We droegen ze over het hek of verstopten ze onder het podium. Eén iemand stierf in mijn armen omdat hij doodbloedde.’’


De schietpartij in Las Vegas gaat de geschiedenis in als de bloedigste ooit in de recente geschiedenis van de Verenigde Staten. De dodelijkste schietpartijen daarvoor waren Sandy Hook (2012, 27 doden), Virginia Tech (2007, 32 doden) en Orlando (2016, 49 doden). Bij die laatste schietpartij opende Omar Saddiqui Mateen het vuur in Pulse, een gay nachtclub in Orlande. De schutter handelde naar eigen zeggen namens Islamitische Staat. De aanslag duurt drie uur. Zo lang duurt het voordat een SWAT-team de club binnendringt en de schutter uitschakelt. 

In februari maakte EenVandaag een uitgebreide reportage met betrokkenen bij de aanslag. Brandon Wolf ging op die avond in juni naar Pulse. Hij heeft zijn beste vriend Dru toen ook overgehaald om mee te gaan. Dru overleeft de aanslag niet. Een half jaar na de aanslag worstelt Brandon met een enorm schuldgevoel. We spraken ook met Omar Delgado, een van de agenten die als eerste ter plekke was. Hij krijgt flashbacks als hij een iPhone hoort rinkelen. Als agent stond hij urenlang naast overleden slachtoffers van wie de telefoons onophoudelijk bleven rinkelen. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.