Helpt friet van McDonalds tegen kaalheid? Niet helemaal, maar Japanse stamcelonderzoekers hebben wel een manier gevonden om haarverlies tegen te gaan, waarbij ze gebruik maken van een stof die in de McDonalds-friet zit.

Wetenschappers van de Yokohama National University ontdekten dat de chemische stof 'dimethylpolysiloxaan' massaal haarzakjes kan laten groeien op muizen. De stof, een silicoon, zit in de frituurolie van McDonalds om spetteren van de olie tegen te gaan. 

De 'eenvoudige methode' heeft volgens de studie bewezen succesvol te zijn in het creëren van 'haarfollikelkiemen' dat zijn de cellen die haarzakjes helpen groeien. De stof zorgt ervoor dat er duizenden haarzakjes in één keer worden aangemaakt. Bij de muzien zorgde dit voor nieuwe haargroei. Hoewel het tot nu toe alleen bij muizen is aangetoond, heeft het team goede hoop op eenzelfde werking bij mensen. 

Hoewel de methode alleen bij muizen is gebruikt, verwacht het team dat de techniek ook bij mensen kan worden gebruikt met even indrukwekkende resultaten. "Deze eenvoudige methode is zeer robuust en veelbelovend", aldus één van de Japanse onderzoekers. Hij verwacht met de stof eenvoudig mannelijke kaalheid tegen te kunnen gaan.