Vanaf volgende week kunt u onder andere kiezen voor deze kandidaat. Wilt u meestemmen en bent u nog geen lid? Meld u dan nu aan bij het EenVandaag Opiniepanel en u krijgt volgende week de enquête Politicus van het Jaar 2011 in uw mailbox.

Maxime Verhagen is tijdens zijn studie geschiedenis in 1984 de persoonlijk medewerker van een Tweede Kamerlid. Vijf jaar later wordt hij fractiemedewerker, gekozen in de gemeenteraad van Oegstgeest en lid van het Europees Parlemeent. Hij blijft een jaar lid van de gemeente van de Zuid-Hollandse plaats en blijft tot 1994 lid van het Europees Parlement.

De Limburgse CDA’er wordt in 1994 Tweede Kamerlid, waar hij in 2002 fractievoorzitter van wordt. Verhagen is woordvoerder asielbeleid, buitenlandse zaken en Europese zaken.

In 2007 is Verhagen de ‘tweede man’ van het CDA en wordt minister voor Buitenlandse Zaken in kabinet-Balkenende IV. Als dit kabinet valt, wordt Verhagen ook demissionair minister van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking.

Jan Peter Balkenende treedt vlak na de teleurstellende verkiezingsuitslag van 2010 af en Verhagen wordt partijleider. Later in 2010 vormt de CDA’er samen met de VVD een minderheidskabinet, met gedoogsteun van de PVV. Veel CDA’ers, onder wie prominenten Ruud Lubbers en Ab Klink, zijn het niet eens met deze beslissing. Toch stemt het CDA in met de informatie en Verhagen wordt minister van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. Daarnaast wordt hij vice-premier.

Bekijk ook de reportage 'Maxime Verhagen op zomerstage' die EenVandaag eerder maakte.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.