Nederland verduurzaamt en de Groningse gaskraan gaat dicht - dat zijn de plannen. Marly is koploper: ze leeft zo duurzaam mogelijk en wil een gasvrij huis. Maar dat mag niet van de corporatie. "Ik krijg het deksel op mijn neus."

"Ik wil met 'full electric 'gaan. Ik wil volledig van het aardgas af", zegt Marly Zevenhek. Ze is haarstyliste en huurder in de Olympiabuurt in Amsterdam. Haar huis huurt ze van corporatie Ymere. "Ik ben in alles al duurzaam bezig. Mijn verbruik is al vrij laag, dus ik doe het ook voor Groningen. Ik zie dit als een stap vooruit. Maar het mag niet van de woningcorporatie. Ik ben koploper en krijg het deksel op mijn neus."

Ook zelf geld inleggen

Marly ziet het als een sport: duurzaam leven en zo min mogelijk afval produceren. Vorig jaar werd het mogelijk om met gemeentesubsidie huurhuizen duurzaam te maken. Ook aan deze ontwikkeling draagt Marly bij. "Ik kreeg 5000 euro subsidie en het kost me nog 2000 euro van mijn spaargeld."

Amsterdam is de enige stad in Nederland die subsidie geeft aan huurders om te verduurzamen. De voorwaarde? Toestemming van de woningcorporatie. En daar zit het hem juist: woningcorporatie Ymere wil niets van Marly's plannen weten. Individuele huurders kunnen wat Ymere betreft niet op eigen houtje gaan vernieuwen. "Ik ben een politieke issue geworden. Ze vertelden mij dat ik niet van het gas af mocht omdat volgende huurders misschien nog op gas zouden willen koken of stoken", zegt Marly. "Hoe kan je dat in deze tijd nog zeggen?"

Lees ook

'Verduurzamen is geen doel op zich'

Toch is dat wat Ymere zegt. "Duurzaamheid is belangrijk, maar betaalbaar wonen staat voorop", aldus Ymere-woordvoerder Coen Springelkamp. "Verduurzamen is geen doel op zich. We combineren het altijd met onderhoud en renovatie. Dat is het meest efficiënt."

Het verzoek van Zevenhek haar woning zelf te verduurzamen wijst Ymere af. "We verduurzamen nooit individuele huurwoningen. Dat is niet efficiënt. We weten ook nog niet wat in haar wijk straks het alternatief is voor gas. Dat is een risico's als je nu keuzes maakt. Daarnaast is de woning recent gerenoveerd en heeft het groenste energielabel A. Opnieuw hakken, breken en een nieuwe installatie vervangen is kapitaalvernietiging en niet duurzaam. Ook willen we een wildgroei aan door huurders geplaatste installaties voorkomen. Bij verhuizing zijn wij verantwoordelijk voor het onderhoud. Wie gaat het repareren als het stuk is? Zoveel verschillende installaties leidt tot enorme kosten, terwijl wij er juist alles aan doen de huren betaalbaar te houden. Het initiatief van deze huurder is sympathiek, maar voor nu net een stap te ver."

Marly wil van het gas
Bron: EenVandaag
Marly Zevenhek in haar tuin.

Plan B

Intussen geeft Marly nog niet op. Ze heeft gesproken op een avond in Pakhuis de Zwijger over haar situatie en blijft in gesprek met Ymere. Plan B ligt nu op tafel: een doorstroomboiler en infraroodverwarming met minder onderhoud dan bij plan A. "Hier moet Ymere toch ja op gaan zeggen", vraagt ze zich af. Inmiddels krijgt Marly steun van de gemeente en de Stichting Woon.

Eef Meijerman van Stichting Woon bemiddelt tussen huurders en corporatie. Transitie is daarin een nieuwe loot. "Amsterdam loopt voorop met die subsidie aan huurders, maar dan moet er wel bewogen worden", zegt Meijerman. "Ymere moet een stap zetten en de gemeente ook. Het is wel jammer dat ze vaak nee zeggen. Ymere is bang dat er een precedent komt. Het is angst."

Lees ook

Wethouder wil om tafel

Wethouder ruimtelijke ontwikkeling en duurzaamheid Marieke van Doorninck staat nog steeds achter de subsidie voor huurders. Zij wil graag in gesprek met de corporaties over hoe voortaan om te gaan met voortvarende huurders zoals Marly.

Tv-reportage: Marly wil een gasloos huurhuis, maar dat mag niet: 'Ik ben een politieke issue geworden'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.