Vanaf volgende week kunt u onder andere kiezen voor deze kandidaat. Wilt u meestemmen en bent u nog geen lid? Meld u dan nu aan bij het EenVandaag Opiniepanel en u krijgt volgende week de enquête Politicus van het Jaar 2011 in uw mailbox.

In 1988 begint student geschiedenis Mark Rutte als voorzitter van de JOVB, de liberale jongerenorganisatie, waarna hij in 1993 lid wordt van het hoofdbestuur van de VVD. Intussen werkt Rutte in het bedrijfsleven, waar hij in 2002 uit stapt om staatssecretaris van Sociale Zaken in kabinet Balkenende-I en –II te worden. In 2004 neemt hij de portefeuille van Annette Nijs over en wordt Rutte de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Na het vertrek van Jozias van Aartsen, biedt Rutte zich als kandidaat-lijsttrekker aan. Er ontstaat een gevecht tussen Rita Verdonk en Rutte om het politiek leiderschap, die Rutte uiteindelijk in 2006 wint. Hij is door 51,5 procent van de VVD-leden in een intern referendum als winnaar verkozen. De VVD’er wordt vervolgens voorzitter van de Tweede Kamerfractie. Verdonk wordt in 2007 door Rutte uit de fractie gezet.

Met de VVD wint Rutte in juli 2010 de Tweede Kamerverkiezing met 31 zetels, een stijging van negen zetels, en daarmee zijn minister-presidentschap. In oktober 2010 staat hij met zijn rechtse minderheidscoalitie samen met de Koningin op het bordes van Paleis Huis ten Bosch. De PVV en SGP gedoogsteunen het Kabinet-Rutte.

Rutte is de eerste liberale premier sinds 1918 en de eerste premier van VVD-huize. Van de VVD’ers mag Rutte in ieder geval blijven. Uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel (oktober 2010) is namelijk gebleken dat 83 procent van de VVD’ers tevreden is over het kabinet-Rutte.

De 44-jarige VVD’er is sinds 2008 gastdocent aan de Johan de Witt Scholengroep – Varias College in Den Haag en vervult deze baan nog steeds.

Bekijk ook de reportage 'Portret Mark Rutte' die EenVandaag eind november maakte: