Hij lijkt totaal ongenaakbaar en staat er beter voor dan ooit. Premier Rutte heeft op zijn negende Prinsjesdag de economische wind stevig in de zeilen. Toch waarschuwt hij voor slechtere tijden. "We zijn geen eiland en om ons heen gaat het minder."

Het leek niet op te kunnen deze Prinsjesdag: de economie klotst nog steeds tegen de plinten, de staatsschuld daalt gestaag en ook het aantal werklozen is historisch laag. Dus was het een mooie begroting die het kabinet Rutte III vandaag kon presenteren. Een 'feestbegroting', werd het zelfs door sommige analisten genoemd.

'Ik snap wantrouwen in koopkrachtstijging heel goed'

Toch waakt Rutte in een uitgebreid interview in het Torentje voor overdreven optimisme. "De economie draait goed, maar heel eerlijk: om ons heen draait het minder. Er is een dreigende handelsoorlog, gedoe rondom de brexit. We leven niet op een eiland", zegt hij. "De groei is er nu, dat moet ook iedereen merken. Maar we moeten wel investeren op een manier dat de ijslaag dikker maakt."

Uit een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel bleek vandaag dat maar weinig mensen er vertrouwen in hebben dat ze er volgend jaar echt financieel op vooruit gaan. Rutte begrijpt dat goed. "Ik snap het wantrouwen, want afgelopen jaren is de koopkracht iedere keer minder omhoog gegaan dan voorspeld werd. In 2017 en 2018 viel het tegen. 'Eerst zien dan geloven', ik snap heel goed dat mensen dat denken,"

Lees ook

'Ook in mijn baan gaat wel eens wat fout'

Vorig jaar verdedigde de premier nog te vuur en te zwaard het afschaffen van de dividendbelasting. Hier moest Rutte eind vorig jaar van terugkomen. "Dat plan rondom de dividendbelasting is natuurlijk spectaculair mislukt. Maar goed, ik was de enige die daar nog in geloofde. Soms gaat er in mijn baan ook wel eens iets fout."

Nu lijkt het kabinet een stuk kritischer op het bedrijfsleven en worden ze ook fiscaal steviger aangepakt. Zo moet er meer winstbelasting betaald worden.Toch heeft Rutte niet het idee dat hij op dat punt een draai heeft gemaakt. "Ik ben nooit een vriend van het bedrijfsleven geweest, maar een vriend van ondernemende mensen."

Interview met premier Rutte: 'Bedreigingen komen vooral van buiten'

Lonen moeten meer stijgen'

Wel vindt hij dat het bedrijfsleven meer kan doen om de koopkracht van de burger te verbeteren. "Het bedrijfsleven geeft veel terug en ik heb niks tegen hoge salarissen. Maar dan moet je niet je personeel op het gemiddelde van een verpleegkundige zetten. Die loonstijging moet dan wel 4 of 5 procent zijn."

Komende dagen moet Rutte zijn begroting verdedigen in de Kamer tijdens de Algemeen Politieke Beschouwingen. Ondanks zijn jarenlange ervaring is hij daar nog altijd nerveus voor. "Ik vind het leuk. Maar het blijven altijd 'zenuwendagen'. En nu weet ik niet waar de oppositie mee komt. Vorig jaar ging het vooral over de dividendbelasting, daar kon ik me tenminste op voorbereiden."